Spas od besparice za građane BiH: Bliži se turistička sezona, prilika za pronalazak sezonskog posla

Dolazak proljeća za mnoge nezaposlene u našoj zemlji znači spas od besparice. Približava se turistička sezona, prilika za pronalazak sezonskog posla u susjednim zemljama.

Najsretniji počinju raditi već sljedećeg mjeseca. Bojan Nikolić je četvrtu godinu sezonac. Prošlo ljeto radio je kao barmen u noćnom klubu u Dalmaciji. Posao u sezoni, kaže, jedna je od boljih opcija za mlade u našoj zemlji.

“To je bilo jedno jako lijepo iskustvo, a zaradilo se i nešto novaca. Ove sezonu odlazim raditi za jednu kruzersku kompaniju”, kaže on. Ljetna destinacija Marije Herceg je Makarska. Od završetka srednje škole svako ljeto provodi radeći. Počela je u restoranu, nastavila na štandu s odjećom. “Moja je prednost ta što nisam morala plaćati smještaj, koji dosta košta. I bez obzira na to, može se zaraditi i uštedjeti novca za zimu ili za školovanje”, priča ona.

Mladi su i hrabri, a uz to zarađuju onoliko koliko ovdje sigurno ne bi. Prilika je to koja se ne propušta. Osim dobre zarade, poslovi koje rade, nude i nezaboravno iskustvo. Treba se samo na vrijeme prijaviti. Oglasi poslodavaca pretrpani su u potrazi za mladim sezoncima. Samo Hrvatska ih u jeku ovogodišnje turističke sezone očekuje više od 40 hiljada.

Konobari, kuhari, sobarice – najtraženija su zanimanja na moru. Prošle godine ispratili smo oko 30 tisuća sezonaca iz naše zemlje u Hrvatsku, Crnu Goru, Italiju. Ove bi godine taj broj mogao biti i veći. Polovina broja nezaposlenih u našoj zemlji mlađa je od 35 godina. Jedina im je mogućnost, izgleda, spakirati se i posao potražiti preko granice. Drugog izbora – nemaju.

bh-index.com

Prethodni članakBacite pogled: Šta vam je život upisao na dlan?
Sljedeći članakOvo je 16 vozila koja se jedva kreću pod teretom