Spasioci apeluju zbog opasnosti od lavina, mogućnosti nestanka, smrzavanja…

gss akcija spasavanje

Zbog velikih nanosa snijega i niskih temperatura u gorju, najavljenih vremenskih prilika te povećane posjećenosti planinskih područja pozivamo sve posjetitelje planina na veliki oprez zbog opasnosti od lavina, mogućnosti nestanka i smrzavanja te ozlijeda na skijaškim stazama i izvan njih.

Upozoravaju na to iz Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, donoseći nekoliko savjeta. 

Vrlo visoka opasnost od lavina

Visoke količine snijega koje su prekrile gorje u kombinaciji s djelovanjem vjetra i najavljenim variranjem temperatura povećali su rizike za nastanak lavina na visoku razinu! Posebno visoki rizik od lavina postoji na strmim padinama (nagiba preko 30 stupnjeva), sjevernim i sjeveroistočnim obroncima.

Otežana orijenacija i iznimno niske temperature

I za najbolje poznavatelje terena i u idealnim uvjetima snijeg mjenja vizure i otežava orijentaciju. Velike količine snijega, mećave, naoblaka, vjetrovi i smanjena vidljivost u narednim danima dodatno će otežati orijentaciju i najiskusnijim posjetiteljima planina. Bez obzira na iskustvo i opremu u kojoj se krećete, dezorijentirani i bez zaklona, u ovakvim vremenskim uvjetima ste u pogibeljnoj opasnosti.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgssubih%2Fposts%2F3116500031906717&width=500&show_text=true&height=573&appId

Povećan rizik od ozlijeđivanja i na uređenim skijalištima i izletištima

Zbog povećane posjećenosti izletničkih i skijaških centara u planinama povećana je opasnost od ozlijeđivanja. Posljednjih nekoliko dana pripadnici gorskih službi spašavanja koji osiguravaju skijališta imali su nekoliko ozbiljnih intervencija. Pri izlasku na skijališta dobro se zagrijte, opremite odgovarajućom opremom (odjeća, zaštitne nočale, kaciga za glavu) i striktno poštujte pravila i upute ponašanja na skijalištima. Ne napuštajte označene staze i uređene dijelove skijališta!

Ne idite u gorje ako nije nužno

Bez obzira na namjere vašeg odlaska u gorje razmislite prije nego se “prepustite” rizicima koji zbog trenutnih uvjeta i prognoziranih vremenskih prilika prijete narednih dana. O svojim namjerama obavijestite druge osobe.

Prethodni članakZvijezda filmova “Taxi” bio huligan, lopov i osuđen zbog razbojništva
Sljedeći članakU ovom bh. gradu planiraju letove balonom na vrući zrak