Spondilolisteza može izazvati jaku bol

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Oštećena mi je tetiva bicepsa i zanima me kakve to posljedice može ostaviti?

– Povrede tetiva m. bicepsa se mogu podijeliti u tri grupe. Dvoglavi nadlaktični mišić se sastoji iz 2 dijela, dvije glave i ima dvije tetive u svom polazištu koje su i najčešće izložene povredama. Povrede se mogu klasificirati u tri grupe: distenzija-istegnuće, parcijalna ruptura (napuknuće) i najrjeđe totalna ruptura (puknuće) tetiva. Dijagnoza se uspostavlja anamnezom, kliničkim pregledom i UZ dijagnostikom i nekada MRI.

Shodno gore navedenim oštećenjima, planiraju se fizikalna terapija i rehabilitacija.

Posebnu pažnju kod povreda mišića, posebno ako se radi o napuknućima ili puknućima, treba obratiti na prevenciju stvaranja kalcificirajućih promjena na mjestima hematoma, što, ako se ne sanira u dovoljnoj mjeri, može predstavljati stalnu opasnost od ponovnog puknuća.

Šta je to spondilolisteza? Kako živjeti kvalitetno s tim poremećajem?

– Spondilolisteza predstavlja klizanje, kompresiju trupa jednog pršljena preko drugog. Postoji veliki broj uzroka. Najčešći su spondiloliza, akutne frakture, degenerativni poremećaji, postoperativni poremećaji, osteoporoza i tumori kostiju. Spondilolisteza je najčešće asimptomatska, ali često može da izazove jake bolove u leđima. Bol može biti po tipu išijasa, širi se u glutealni predio, zadnji dio butine i list noge ili može biti po tipu klaudikacija, napadi koji se javljaju u toku hoda ili dugotrajnog stajanja i izazivaju hramanje. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenografije, CT-a, NMR-a i mijelograma. Ukoliko nema simptoma, liječenje nije potrebno. Kod težih oblika terapija je hirurška, fizikalna i konzervativna, izbjegavanje opterećenja, nošenja teških predmeta i nošenje pojaseva.