Portal 072info

Sprema li nam se policijski sat i lockdown? Evo šta kaže struka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uvođenje policijskog sata ne bi dalo značajne rezultate

I dok mnogi evropski gradovi uvode restriktivnije mjere već sedmicama, od policijskog sata do potpunog lokdauna, u Bosni i Hercegovini nadležni za sada ne razmišljaju o uvođenju dodatnih mjera, piše BHRT.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Struka kaže da uvođenje policijskog sata ne bi dalo rezultate.

Uvođenje potpunog lockdowna za bh. privredu značilo bi potonuće. Zato i pitamo, šta je rješenje za BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropski gradovi uveliko posežu za mjerom tkz. lockdowna. Objekti zatvoreni, ulice puste. Od takvog, ponovnog scenarija strahuju i građani BiH. Najprije, jer smo navikli da naši nadležni prepisuju mjere. Drugo, jer znamo da takvu mjeru naša privreda ne bi podnijela. Da li je strah za ponovno uvođenje restriktivnih mjera opravdan?

“Nema potrebe za razmišljanjima još uvijek o lockdownu, pitanje koliko bi on dao efekta u ovom trenutku, ako uzmemo da bi opet nakon 15,20, mjesec dana pustili ljude da žive kao što je bilo prije lockdowna”, smatra Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postavlja se i pitanje koliko bi ta mjera bila efikasna, jer ulazimo u hladno vrijeme, a ono pogoduje virusima.

A pogoduje još nečemu. Naizgled nepovezano, ali itekako vezano. U predizbornom periodu, povlačenje velikih poteza i uvođenje mjera nikako ne odgovara. Koliko se mjere poštuju, vidi se na pojedinim stranačkim skupovima. A ne razmišlja se ni o uvođenju policijskog sata. Moguće, tek u slučaju još većih kršenja pravila okupljanja iza 24 sata. Šta o svemu misle građani?

U Federaciji uporno ponavljaju – jedino rješenje je držanje distance i nošenje maske. Takvog stava su i u Republici Srpskoj. Uvođenje policijskog sata ne bi dalo značajne rezultate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Najveća koncentracija i najveći broj kontakata upravo se dešava tokom dana, nemoguće je uvesti policijski čas u nekim popodnevnim časovima, jer bi samim tim se otežalo funkcionisanje svih drugih institucija koje upravo učestvuju u borbi protiv samog virusa korona. Kada govorimo o lockdownu, ne mislim da trebamo ulaziti u lockdown naručito iz razloga jer upravo proivredni subjekti, preko 95 posto njih, poštuju sve mjere”, kaže Branisla Zeljković, direktor Instituta za javno zdravtsvo RS.

Evropski mediji prenose analizu učinka mjera u 131 zemlji svijeta. Zabrana okupljanja u mjesec dana usporava širenje virusa za 24 posto, zatvaranje škola za 15, zabrana okupljanja više od 10 osoba za samo 3 posto, isto toliko obavezan ostanak kod kuće, a ukidanje javnog prevoza ima učinak od samo 1 posto.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 141
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zbog ledene kiše hitna pomoć imala pune ruke posla: Javljali se pacijenti sa frakturama ruku, nogu…

Portal 072info

Zbog čega oboljeli od COVID-19 gube osjetila mirisa i okusa?

Portal 072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME