Portal 072info

Sprema se begova čorba za Ginisa: Pokazat ćemo da znamo puno više od pite i ćevapa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hodžića, cilj ove manifestacije je, osim promovisanja tradicionalnih vrednota BiH i kuhinje, svijetu pokazati kako Bosna i Hercegovina ima puno više brendova od tradicionalnih i već svjetski poznatih bh. jela pite i ćevapa.

“Pita i ćevapi su postali bh. brend, ali želimo da dokažemo da naša kuhinja vrijedni puno više i da imamo izvrsnih majstora u BiH”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency Nermin Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe kako je Udruženje kuhara BiH dobilo čast da u glavnom gradu BiH organizuje dvije manifestacije, a inicijator je krovna Svjetska kuharska organizacija (WACS).

“Te dvije manifestacije su: Global Chef’s Challenge, a to je takmičenje koje se prvi put održava u regionu. Druga manifestacija je Evropska konferencija kuharskih evropskih asocijacija i mislim da ćemo u periodu od 16. do 19. aprila imati kuharsku kremu Evrope i biće nam čast da ugostimo i predsjednika, čovjeka koji je na čelu krovne asocijacije koja ima 93 zemlje članice i preko deset miliona kuhara”, kaže Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripreme za ovu proljetnu manifestaciju već traju, stoga je Udruženje kuhara BiH nedavno potpisalo ugovor sa firmom BH Stainless o proizvodnji šerpe za pripremu begove čorbe koja će ući u Ginisovu knjigu.

Prema riječima Hodžića, šerpa u kojoj će se kuhati begova čorba biće prečnika dva i po metra, kapaciteta 3.400 litara, što je dovoljno za 15.000 porcija begove čorbe. O ovom događaju informisan je i Ginisov ured.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Već smo kontaktirali Ginisov ured, oni su potvrdili to i imamo dvije opcije: da dođe sudac ili da mi to sve zabilježimo kamerama i da pošaljemo snimak, tako da mislim da ćemo ući u Ginisovu knjigu rekorda”, kaže Hodžić, napominjući kako će se pomenute manifestacije održati u isto vrijeme sa zajedničkim spravljanjem tradicionalne bh. čorbe.

Pored želje organizatora da svjetsku javnost upozna sa novim bh. jelom, Hodžić ističe da je drugi razlog postavljanje standardnog recepta za pravljenje čorbe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Drugi razlog je bio taj da mi u raznim dijelovima BiH jedemo različite begove čorbe, različite su recepture. Želimo da iskoristimo to vrijeme i da lansiramo tradicionalni recept Bosne i Hercegovine, kako našoj javnosti, našim kolegama, tako cijeloj javnosti u regionu i svijetu”, zaključuje.

Na pitanje novinara AA koji je to “pravi recept” begove čorbe, Hodžić kaže kako je recept zapravo vrlo jednostavan ali i specifičan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ne ide krompir, ne ide grašak, susretao sam se sa tim namirnicama u begovoj čorbi. Potrebno je pileće meso, preporučljvo je cijelo pile, ide mrkva, celer, crni luk. Od začina ide lovorov list, biber u zrnu i peršun. Sve se kuha, a kad se iskuha, odvoje se kosti, odvoji se povrće. Od fonda koji smo kuhali napravi se valute. On se pravi na jednostavan način: puter, brašno i napravi se zaprška, svijetla, jer ne smije da zagori. Doda se taj fond pileći koji mora biti topao i to treba na laganoj vatri da kuha sat do sat i pol vremena, da se neutrališe okus brašna”, kaže Hodžić, napominjući kako se begova čorba na kraju legira žumancetom te pavlakom.

Planirano je da na ovoj manifestaciji učestvuje 100 gostiju, 50 takmičara kao i 100 kuhara iz Bosne i Hercegovine, a svi oni, ističe Hodžić, pomoći će obaranje Ginisovog rekorda u pravljenju begove čorbe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Učesnici kuhari će pored takmičenja, planiranog ulaska u Ginisovu knjigu rekorda, također imati priliku upoznati se sa prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine stoga će se iz Sarajeva, ekipa kuhara spustiti prema Hercegovini gdje će biti upriličen obilazak Mostara, Bune, Počitelja, a svi učesnici u kuharskim uniformama također će obići svetište u Međugorju.

cazin.net

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME