Spriječen opasan teroristički plan, Tužilaštvo BiH traži pritvor za Zeničanina 

Spriječen opasan teroristički plan, Tužilaštvo BiH traži pritvor za Zeničanina 

Nakon istrage, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je zahtjev za pritvor osumnjičenom Mirzi Kapiću (1980) koji je planirao izvršiti napad na jednu džamiju u BiH krajem jula ove godine.

Kapić, koji je ranije osuđivan zbog terorizma, koristio je elektronske kanale komunikacije kako bi ostvario kontakt sa podržavateljima radikalnih pokreta i ISIL-a, izražavajući želju za izradom eksplozivne naprave.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, osumnjičeni je tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom od navedenih osoba koje podržavaju terorističke aktivnosti.

Njegov plan, koji je uključivao napad otkriven je akcijom SIPA-e i Tužilaštva BiH, koji su izvršili hapšenje i pretresli objekte koje je koristio Kapić.

Elektronski uređaji zaplijenjeni tokom pretresa biće predmet detaljnog vještačenja. Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenog kako bi spriječili ometanje istrage, prikrivanje dokaza i utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te mogućnost ponovnog izvršenja krivičnog djela.

Kapić je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica