Spriječen pokušaj krijumčarenja: Žena iz BiH krila zlato ispod pazuha, “pao” i vozač autobusa

z 8

Carinici su u saradnji s policijom na graničnom prijelazu Gradina u Srbiji spriječili pokušaj krijumčarenja dva kilograma zlatnog nakita te satova, parfema, garderobe i preparata za potenciju pronađenih tokom kontrole autobusa bh. registracijskih oznaka, piše Euronews Srbija.

– Neprijavljena roba, čija je vrijednost procijenjena na 70.000 eura, otkrivena je kada je na ulaz prijelaza Gradina tokom večeri pristigao turistički autobus bh. registracijskih oznaka – saopćeno je iz Uprave carine Republike Srbije.

Pregršt nove garderobe

Navodi se kako su se autobusom iz Istanbula prema Sarajevu vraćala 56 putnika te dva vozača.

– Putnici i vozači kazali su kako sa sobom ne nose ništa osim ličnog prtljaga, ali prilikom pregleda carinici su u prvoj torbi zatekli pregršt nove garderobe koja nije bila prijavljena, zbog čega je 40-godišnja bh. vlasnica prtljaga pozvana na detaljan pregled – stoji u saopćenju.

Pretresom je utvrđeno da ispod pazuha krije vrećicu punu zlatnog nakita kojeg, također, nije prijavila.

– Riječ je o ukupnoj težini od 1.967 grama zlatnog nakita čija je vrijednost procijenjena na iznos viši od 59.000 eura. Među otkrivenim nakitom najbrojnije su bile naušnice (446 pari) i prstenje (320 komada) te narukvice, lančići, privjesci, kao i četiri kompleta – istaknuto je.

Četiri putne torbe

Autobus je potom izdvojen za detaljan pregled kako bi se utvrdilo prenose li i ostali putnici neprijavljenu robu. Dalje je otkriveno da se u prtljažniku autobusa nalaze i četiri putne torbe u vlasništvu putnice koja je pokušala prenijeti neprijavljen nakit.

U torbama se nalazila nova garderoba (jakne, trenerke, dukserice, majice) čija je vrijednost procijenjena na 3.800 eura. Priliku za kupovinu u Istanbulu nije propustio ni jedan od vozača koji je neprijavljenu robu smjestio u nekoliko tvorničkih šupljina u vozilu.

U ventilacijskom sistemu autobusa skriveno je bilo 311 satova, dok je u toaletu i ispod sjedišta nađeno više od 100 parfema. U šupljinama stepeništa nalazilo se i 13 kutija preparata za potenciju “Macun”. Riječ je o gotovo 2.000 kesica oralnog gela i 15 teglica po 240 grama spomenutog sredstva.

– Protiv navedene putnice i jednog od vozača pokrenut je prekršajni postupak, a neprijavljena roba čija je ukupna vrijednost oko 70.000 eura zaplijenjena je do njegovog okončanja – kaže se u saopćenju.

Prethodni članakIbrahimoviću spreman novi ugovor u Milanu, ali mnogo drugačiji od sadašnjeg
Sljedeći članakVeliki odliv radne snage osim Njemačke mogli bi očekivati i prema Norveškoj