SRAMOTNO Oboljeli od raka se zadužuju da bi preživjeli

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Oboljeli od raka u Bosni i Hercegovini bore se više od mjesec s nestašicom lijekova, iako im te terapije znače život! Pitaju se vrijedi li njihov život ikome u zemlji osim njihovim porodicama koje su počele prodavati imovinu da bi im osigurali terapiju.  

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZO) FBiH potvrđen je nedostatak 15 citostatika, dok su nestašicu lijekova za karcinome dojke i pluća potvrdili i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Iz ZZOFBiH danima ne odgovaraju na upite je li neki od lijekova nabavljen, odnosno kad će biti dostupni pacijentima. Nisu željeli reći ni za koju vrstu lijekova za rak su pacijenti primorani snalaziti se.

U FBiH su se citostaticima prošle godine liječila čak 11.682 pacijenta, a ovaj broj je u 2017. iznosio 10.934. Veliki problem je i što neki od lijekova koštaju i do 6.000 KM te se pacijenti iz oba bh. eniteta moraju zaduživati ili pokretati hunanitarne akcije da bi dobili bitku za život.

U FBiH ovih dana pacijenti najviše traže “kytril”, lijek koji se koristi za sprečavanje mučnine i povraćanja pri odlasku na hemoterapije. Suhim zlatom ga plaćaju, kao i “zofran”, koji mu je alternativa.

– Platit ću koliko god treba, ali mi te tablete trebaju. Bez njih ne želim ići na hemoterapije. Ovo je bolnički lijek, koji se daje odmah uz hemoterapije u ampulama, ali ga nema – kazao nam je jedan onkološki pacijent. U manjem bh. entitetu kažu da u pojedinim bolnicama mjesecima nema “LHRH agonista”, koji nije klasični citostatik nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate. Nema ni “docetaxela”, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća.  

Mnogi pacijenti su, saznajemo, prekinuli terapiju, jer čekaju da bolnice nabave lijekove. Odustaju i od kupovine lijekova kojih ima u apotekama, jer zavodi kasne s refundiranjem novca.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je nabavka citostatika tenderska i da su nadležna entitetska ministarstva, odnosno fondovi zdravstvenog osiguranja.

Iz bolnica očekuju da se ovaj problem što prije riješi, jer su s dobavljačima potpisali ugovor o isporuci.

AVAZ.BA