kosovo grafit afp 202254 750x421 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 2, 2022 @ 18:40
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Edita Tahiri izjavila je da će se Srbi vratiti u gradove na Kosovu tek kada Beograd i Priština postignu sporazum i kada Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Bivši glavi pregovorač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri je u intervjuu za “Kosovo onlajn” rekla je da Srba nema u većim gradovima na Kosovu, ali je ocijenila da će se oni vratiti u gradove ako Beograd i Priština postignu sporazum.

Na pitanje da li to znači da ako se ne postigne sporazum Srbi ne mogu da se vrate u ovu zemlju, Tahiri je odgovorila da sa politikom koju Srbija trenutno vodi, a koja je, prema njenoj ocjeni sve bliže i bliže Rusiji – ne mogu.

Za nju je Otvoreni Balkan projekat kojim predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz pomoć Rusije pokušava da “stavi sve narode Balkana pod srpsku hegemoniju”, a što je, tvrdi “nastavak genocidne politike Slobodana Miloševića”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Upitana kada će Priština ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma kao što je formiranje ZSO, Tahiri je rekla da je Briselski dijalog izgubio smisao i da je potrebno uspostaviti “Vašingtonski/Briselski dijalog za konačan sporazum”.

Tahiri je rekla i da je sporazumom iz 2013. dogovoreno “uspostavljanje Asocijacije (ZSO)”, ali je optužila Beograd da je nastavio da krši sporazume održavajući “paralelne strukture poput školstva i zdravstva”.

Tahiri također tvrdi da je uslov za formiranje ZSO-a bio da to bude “asocijacija bez izvršnih ovlaštenja i u okviru zakona”.

Ona smatra i da Srbija nikada neće postati dio EU ukoliko ne prizna Kosovo.

LIDER