Srbi i Hrvati se bune: Ko će i kako plaćati RTV taksu?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Sljedeće sedmice bit će održana sejdnica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj će između ostalog biti razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu odluke o iznosu RTV takse

Zbog nepostojanja entiteske većine ovaj Prijedlog nije dobio saglasnot. Javni servisi kao dio sistema javnog emitiranja u našoj zemlji, naći će se vrlo brzo u teškoj finansijskoj situaciji ukoliko se ne riješi problem naplate RTV takse.

Naime, aktualni aranžman prema kojem su telekom preduzeća prikupljala RTV taksu temeljem zakona i bilateralnih ugovora ističe 24. aprila.

Inače, Prijedlog odluke o iznosu RTV takse predviđeno je da taksa i dalje ostane 7,5 KM.

Federalna televizija i BHRT dostavili su Parlamentarnoj skupštini mišljenje da visina RTV takse ostane ista, ali da više pažnje treba posvetiti načinu ubiranja RTV takse, što predstavlja veliki problem.

Međutim, za sada se ne nazire kraj ovom gorućem problemu, a 24. april je jako blizu. Inače, u ranijoj raspravi Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg parlamenta BiH, kazao je da smatra kako građani RS ne treba da plaćaju RTV taksu, jer je RTRS stranački servis SNSD-a, dok je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz HDZ BiH, iznijela niz zamjerki na rad Javnog RTV sistema BiH, tražeći izmjene zakona kojima bi se omogućilo Hrvatima kao konstitutivnom narodu da imaju RTV kanal na svom jeziku.

Nap.ba