AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Na N1 televiziji u Srbiji u utorak navečer prikazana je osma epizoda političkog serijala ‘Junaci doba zlog’ pod nazivom ‘Srpska majka’ koja progovara o liku i djelu Svetlane Cece Ražnatović.

Autorica Jovana Polić je u jednosatnoj epizodi podsjetila na kriminalnu prošlost pjevačice i udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Bilo je riječi o Arkanu, njegovoj ulozi u ratovima 90-ih, njegovu ubojstvu, kao i o tome kako je od svoje supruge napravio najslušaniju pjevačicu u Srbiji i šire.

U emisiji se govori i o njezinim vezama sa zloglasnim Zemunskim klanom, njezinu uhićenju nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, financijskim malverzacijama oko prodaje nogometaša Arkanova nogometnog kluba Obilića, planovima za otmicu vlasnika Pinka Željka Mitrovića i drugim detaljima njezine kriminalne prošlosti.

Odvjetnički tim Svetlane Cece Ražnatović pokušao je zaustaviti emitiranje uputivši zahtjev produkcijskoj kući JSP, koja stoji iza serijala. Zatražili su da se ne emitira emisija o njihovoj klijentici zaprijetivši da će u suprotnome pokrenuti odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitili njezin lik i djelo.

N1 televizija je u najavi nove epizode serijala, koji je dosad portretirao likove poput Ivice Dačića, Aleksandra Vulina i Milorada Vučelića, istaknula je da je Ceca u Srbiji postala nedodirljiva institucija, poput svete krave u Indiji, ističući da je to dobrim dijelom zahvaljujući mitu koji su tamošnji novinari gradili o njoj. 

Spominju da su od nje napravili “heroinu s aureolom udovice srpskog domoljuba”. U opisu epizode poručili su da nema medija u zemlji koji nije redovito iznosio detalje životopisa, kako su je redovito predstavljali, “simpatične siromašne djevojke iz srbijanske zabiti kako osvaja svijet, živi srpski košmar i ostvaruje američki san, plijeni glasom i oblinama, srlja iz zabranjene ljubavi u vezu s tipom kojega će ubiti suparnički klan, udaje se za misterioznog kriminalca koji je, bez obzira na ratne zločine i srpski domoljub, te postaje brižna majka koja odgaja djecu kojoj su ubili oca”. 

Nakon zatvora postaje “majka nacije i simbol srpstva”, ističe se u najavi epizode.

Jovana Polić je u razgovoru za portal Nova.rs govorila što je po njezinu mišljenju problematično u emisiji te zbog čega pjevačica ne želi da se emitira.