Srbijanski politički aktivista Balša Božović: Dodik prešao sve crvene linije

v 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Solidarnost i više odlučnosti potrebni su demokratskim snagama u svim sferama života, od politike do građanskog aktivizma, u cijelom regionu, kako bi nacionalizam bio poražen, a građani BiH, Srbije i Crne Gore živjeli u stabilnim državama.

Negiranje genocida

Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao predsjednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada Balša Božović.

– Liderima koji su rođeni, kako je rekao Kokan Mladenović, “u mirisu baruta i krvi” budućnost je u zatvoru i bez toga ne može doći do demokratizacije regiona. Nemojte da sumnjate da će se oni brzo naći pred pravosudnim organima zbog toga što su krali, širili mržnju i lagali proteklih decenija. Onaj ko negira genocid, ne samo da nije zaslužio da bude na funkciji već mora biti i kažnjen – precizirao je Božović.

Borba između prošlosti i budućnosti prelijeva se iz BiH u Srbiju, i obratno. Simbolično, ona traje i u Beogradu, gdje se već mjesecima uklanja i obnavlja mural s likom Ratka Mladića.

– Kada nismo uspjeli da na nekim normalnim odnosima sačuvamo staru državu, moramo učiniti sve da sačuvamo BiH i Crnu Goru. Slažem se s Andrejom Nikolaidisom, koji je rekao da neće biti ni Crne Gore ako ne bude BiH. Taj mural u Beogradu je spomenik onim politikama koje su dovele do genocida u BiH, rata u Hrvatskoj i na Kosovu i koje su unazadile građane Srbije – kaže on.

Kraj snova

Tvrdi da se nacionalizam iz Beograda prelijeva u RS, jer nije RS stvorila Beograd, nego je Beograd stvorio RS, kaže Božović, koji posljednje poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića smatra neiskrenim.

– Nije iskreno vraćati Dodika u institucije samo zbog straha od sankcija koje se u sve većoj mjeri uvode regionu, pa i režim u Srbiji zazire od njih. Dok god je Dodik, koji je prešao sve crvene linije, na vlasti, a ne procesuiran za sve što je radio svih ovih godina, neće biti mira u BiH – tvrdi Božović te dodaje da, tek kad se prestanu sanjati snovi o “velikoj Srbiji”, možemo razmišljati o ”otvorenim balkanima” i iskrenoj saradnji u regiji.

Poziv liderima

Opstanak BiH glavni je motiv zbog kojeg je podržao zahtjeve bh. dijaspore i intelektualaca iz regiona, koji su sa skupova širom svijeta upućeni svjetskim liderima i organizacijama.

– Svi koji im nude alternativne puteve, koji su propali 90-tih godina, koji su davno zakopani u historiji, mislim da je to ne samo pogrešno već i veoma opasno i pogubno za sve narode. Ono što danas nude Dodik i Čović je opasno jer – smatrati da je BiH osuđena na partijske i nacionalističke podjele kako nikad ne bi bila funkcionalna, a kako bi oni ostali na vlasti, u 21. vijeku, više je nego bezobrazno prema svima koji žele normalan život – pojašnjava Božović.