Srbinu koji je skočio sa nebodera u Njujorku prijeti zatvor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kada bih mogao da vratim vrijeme, definitivno ne bih ponovio skok.
Moj život bi mogao potpuno da se promjeni zbog jedne sulude stvari”, kaže za “24 sata” Marko Marković, Amerikanac srpskog porijekla koji je prošle godine s još dvojicom bejs-džampera skočio sa vrha Svjetskog trgovinskog centra.
Ovaj instruktor padobranstva plaši se da će zbog te avanture biti osuđen na sedam godina zatvora. Sa Džejmsom Brejdijem (32) i Endrjuom Rosigom (33) on će se ponovo pojaviti na sudu 26. juna, za kada je zakazan nastavak procesa protiv njih. Svaki od njih morao je da plati po 3.500 dolara da bi dobio priliku da se brani sa slobode.
– Sudija je prvobitno odredio kauciju od 25.000 dolara, ali su naši advokati uspeli da je spuste. Za suđenje nam je potrebno mnogo novca. Putem sajta Nycbasejump.com uspeli smo da prikupimo 2.500 dolara, što je praktično ništa, budući da advokati za svakog od nas traže po deset puta više – kaže Marko Marković.
On smatra da bi zatvorska kazna koja preti bejs-džamperima bila potpuno neopravdana, budući da nisu ništa ukrali niti su bilo koga povrijedili prilikom provale u zgradu i penjanja na krov.
– U Njujorku postoje pijani policajci koji pucaju jedni u druge, silovatelji i lopovi koji uspevaju da se izvuku s manjim kaznama. Mi nikome nismo naudili. Niko čak nije ni znao šta smo učinili, sve smo držali u tajnosti dok nas nisu uhapsili i objavili naša imena. Nikada nam nije bila namera da svet sazna za naš skok – objašnjava Marko.
Američka javnost je stala na stranu trojice momaka.
– Čini mi se da je 95 odsto ljudi apsolutno oduševljeno onim što smo uradili. Niko ne želi da se nađemo u nevolji zbog toga. Čak su i porodice žrtava terorističkog napada 11. septembra slale pisma sudiji, kako bi mu stavile do znanja da nismo oskrnavili uspomenu na nastradale – kaže Marko.
Javnost je više zabrinuta zbog činjenice da je zgrada na Menhetnu tako loše obezbeđena.

Šta je bejs-džamp?

Bejs-džamp (BASE jump) danas predstavlja visokoadrenalinsku sportsku disciplinu namenjenu najhrabrijima. BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja – litice), koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se rade skokovi. Pakuje se samo jedan padobran jer za rezervni ne bi bilo vremena ni da se otvori. Sam skok traje 10-15 sekundi (običan skok iz aviona traje prosječno oko tri minuta i više). Baš zbog te niske visine koja ga čini ekstremnim bejs-skokovi su ilegalni u nekim zemljama.

Roditelji emigrirali iz Bele Crkve

Markovi roditelji su iz okoline Bele Crkve, a osamdesetih godina su emigrirali u Ameriku. On je rođen u Njujorku, a kako posjeduje školu padobranstva u Nju Džersiju, najviše vremena provodi u ova dva grada.

Agencija