Portal 072info

Srce muškaraca i žena stari različito

Studija objavljena u američkom časopisu Radiology ne objašnjava zapravo uzroke tih razlika ali bi mogla ukazati na različite oblike srčanog zastoja kod oba pola i dovesti do razvoja ciljanog liječenja, ocjenjuju istraživači.

“Naši rezultati su eklatantna demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke kod muškaraca i žena što bi zahtijevalo prilagođena liječenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Johns Hopkins, glavni autor istraživanja.

Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobijena magnetskom rezonancom) srca gotovo 3000 odraslih osoba u dobi između 54 i 94 godine koje ne boluju ni od kakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog perioda istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D.

Kod oba pola lijeva komora smanjuje se s godinama. Studija otkriva da kod muškaraca mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se starenjem dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

Širenje mišića i smanjenje volumena lijeve komore povećavaju opasnost od srčanog zastoja. No te opservacije sugerišu da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, ocjenjuju stručnjaci.

Za smanjenje te opasnosti, kardiolozi prepisuju lijekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu.

No, studija daje naslutiti da zastoj srca nema isto porijeklo kod oba pola i moguće je da im ne koristi isto liječenje.

Bolesti srca pogađaju više od pet miliona Amerikanaca a manifestuju se postepenim slabljenjem srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv.

Studija je pokazala da se na deset godina težina lijeve komore povećala za osam grama u prosjeku kod muškaraca a smanjila za 1,6 grama kod žena.

Kapacitet punjenja te komore smanjena je kod oba pola ali brže kod žena.

Podijelite članak