“Srebrena malina” platila 298.000 KM kompaniji “Fly Bosnia” za prijevoz respiratora

Podijelite vijest

Dok se čeka sutrašnji sastanak u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), na kojem će državni i kantonalni tužioci i čelnici Agencije za javne nabavke formirati operativni tim koji će ispitati spornu nabavku 100 respiratora, polako izlaze na vidjelo i druge nelogičnosti.

Iza ove nabavke, vrijedne 10,5 miliona KM, stoji kompanija “Srebrena malina” iz Srebrenice u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Za sada nikome nije jasno kako je firma koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, uopće dobila ovaj višemilionski posao.

Odgovore na ova pitanja u narednim danima morat će dati bh. pravosuđe s obzirom na to da je očito da je uvoz medicinskih aparata precijenjen i da nabavka respiratora košta oko 6,3 miliona KM, a ne 10,5 miliona KM.

No, dok traju provjere kako je “Srebrena malina” uvezla opremu pa tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove, na kojima će, kako saznajemo, raditi pet tužilaca i još toliko istražitelja, polako se otkriva ko se sve ugradio u ovaj posao.

Osim što nije do kraja razjašnjeno kako je firma “Sono Medical” izabrana da provjeri kakvi su aparati uvezeni ni koliko su dobili novca za ovu radnju,  kompanija “FlyBosnia”, koja je do sada prevezla 80 respiratora, dobila je stotine hiljada maraka za ovu uslugu.

Tačnije, prema nezvaničnim podacima koje smo dobili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prijevoz iz Pekinga u Sarajevo koštao je 298.000 KM (150.000 eura). Toliko je Hodžić po carinskoj fakturi platio usluge prijevoza ovoj aviokompaniji.

Naši izvori tvrde da je i ova usluga precijenjena i da letovi do Kine, kada je u pitanju transport usluga, tankovanje goriva u drugim državama, ne koštaju više od 60.000 eura.

Osim toga, mnogima nije jasno ni kako je ova aviokompanija, čiji su osnivači predstavnici i direktor „Al Shiddi“ grupacije Nudžejma Skenderović i Sulejman el-Šidi, izabrana da radi ove poslove i pod kojim finansijskim uvjetima. Ova firma angažirana je u vrijeme pandemije i za dolazak opreme koju je naručila “Violeta”, povratak bh. državljana iz Italije, Švedske… i sve im je to, također, plaćeno.

– Što se tiče avionskog prijevoza, mi imamo na raspolaganju avion “FlyBosnije” na koju god tačku na svijetu treba odletjeti kada je u pitanju oprema – rekao je 1. aprila premijer Fadil Novalić, ali je zaboravio reći da to ne rade džaba.

Avaz


Podijelite vijest