Portal 072info

SREBRENIČKE MAJKE NEUTJEŠNE: Imala sam sinove, sad imam šaku kostiju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žalbeno vijeće Haškog Tribunala danas je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira ali uprkos tome, srebreničke majke majke navode kako su i dalje neutješne, javlja Anadolu Agency (AA).

Tolimir, visokorangirani oficir Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH 1992.-1995 teretio se za krivična djela počinjena od marta do novembra 1995. u enklavama Srebrenica i Žepa, u istočnoj Bosni i Hercegovini. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U Srebreničkom genocidu Šuhra Malić izgubila je dva sina. Ističe kako je nekoliko kostiju sinova pronašla u dvije masovne grobnice. Dodaje kako živi sama i bolesna te da je nije utješila činjenica kako je Tolimiru potvrđena doživotna kazna zatvora.

“Kako god, on je živ, gledamo ga. A šta smo mi majke dobile, šaku kostiju. Imala sam sinove, kakvi su to momci bili, da su mi živi i da su do smrti na robiji, ja bi otišla da ih obiđem. Ovako sama sjedim”, govori kroz suze Šuhra.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Srebrenici je sina izgubila i Fadila Efendić koja je njegovo tijelo pronašla nekompletno. Ističe kako već 20 godina pati za sinom i mnogobrojnom familijom nestalom tokom rata u Srebrenici. Potvrđena doživotna presuda Tolimiru, kako kaže, ne znači joj mnogo.

“Ko god se u to vrijeme pretvorio u đavola, neka ga stigne kazna, ako ne Haški tribunal, neka ga stigne Božija kazna. Nije lako majci da žali sina bez obzira na nacionalnost. Samo majka zna kako je dijete odgajiti i da ga tako neko ubije”, kazala je kratko Fadila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Majke Srebrenice pratile su današnje suđenje Tolimiru ističutći kako za “za njih ne postoji utjeha jer žive same bez svojih najdražih”.

Tolimir koji je za vrijeme rata u BiH obnašao dužnost pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), uhapšen je 1. marta 2007. godine i prebačen u pritvor Haškog tribunala.

Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME