Sreća je u zagrljaju, a ne u skupoj igrački

Ništa ne može usrećiti dijete kao roditeljska pažnja.

Zato se trebate na vrijeme zapitati šta usrećuje dijete. Dijete voli dobivati priznanje za svaki poduhvat koji je ostvarilo, piše Avaz.ba.

Ono želi da vi vidite ono što je napravilo i zato uvijek nađite vremena da odete s njim do mjesta “podviga” i pohvalite ga.

Roditelji koji odaju priznanje svakom uspjehu i trudu svog mališana, čine ga sretnim i pozitivno utječu na jačanje njegovog samopouzdanja.

Šta kažu psiholozi

Psiholozi naglašavaju da, ukoliko roditelj želi imati dobro dijete, mora mu pružati neprestanu podršku. To se postiže pohvalama, pažnjom i nagradom.

Trik nije u kritikovanju onog što je dijete loše uradilo, već u pohvali i nagrađivanju.

Međutim, nagrađivanje nije kupovina skupih poklona, već lijepa riječ ili poljubac.

Ne postoji dete koje nije radoznalo. Apsolutno svako dijete istražuje, doživljava nove i uzbudljive stvari. Da biste to postigli dovoljno je da ga odvedete u park i pokažete mu sve što je tamo.

Postavite pravila

Možda zvuči neobično, ali djeca vole da im roditelji postave određena pravila. Ako djetetu kažete da mora oprati ruke nakon igre, onda budite dosljedni i vratite ga u kupatilo svaki put kada posumljate da to nije uradilo.

Ako zahtijevate da pospremi igračke, onda i vi operite posuđe odmah nakon ručka. Tako ćete pokazati djetetu primjer jednog jednostavnog pravila.