Portal 072info

Srednje obrazovanje još neće biti obavezno u ZDK

Foto: J. Hadzic/Avaz
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srednje obrazovanje u Zeničko-dobojskom kantonu neće biti obavezno ni u narednom periodu, jer je Skupština ZDK-a, na preporuku Vlade ZDK i resornog ministarstva obrazovanja, većinom glasova jučer odbila usvojiti ovu inicijativu Općinskog vijeća Maglaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Podršku inicijativi bili su dali samo zastupnici SBB-Fahrudin Radončić i SDP-a, dok su svi ostali, uključujući i lidera vladajuće kolaicije SDA, bili suzdržani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

-Inicijativa je dobra, ali je malo preuranjena, jer finasijsko stanje nije povoljno. Njenim bi se usvajanjem finansijski troškovi povećali za oko 7 miliona KM- kazao je resornim  ministar Mensur Sinanović (SDA), koji je istako kako srednje škole nemaju područne škole. On je dodao kako ZDK ima problema da isfinansira i Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja od 150 sati.

Podršku vijećnika, kao ni prethodno resornog ministarstva, nije dobila ni inicijativa zastupnice Meldine Ugarak (SBB-Fahrudin Radončić) o izmjeni i dopuni Zakona o osnovnom obrazovanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Razočarana sam i što je inicijativa, koju sam podnijela još prošle godine, došla na dnevni red tek sada. Željela sam samo da se Zakon uskladi sa dodatnim regulacijama koje su donesene, da se olakša obrazovanje djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima. Jer, inkluzija je samo stavljena na papir, ali nikada nije zaživjela niti su napravljeni mehanizmi za njenu realizaciju- ističe Ugarak.

Podršku je dobio Nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, koji će sada, umjesto planiranih 30, na preporuku zastupnika Muniba Husejnagića (SDP), u proceduri javne rasprave provesti 60 dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zastupnik Ismet Sarajlić (SBB-Fahrudin Radončić) sugerirao je da se ova oblast spusti na lokalnu zajednicu, jer je samo nadzor nad provedbom ovog zakona u nadležnosti kantona, a sve ostalo na općinama. 

V.BEGUNIĆ/AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME