Srednjovjekovna muzika živi i u 21. stoljeću zahvaljujući zeničkom Ansamblu Fugato

Srednjovjekovna muzika jedan je od projekata obilježavanja srednjovjekovne Bosne i prilika da mladi zenički bend bh. javnosti kroz instrumente donese duh Srednjeg vijeka. U razgovoru za Klix.ba član Ansambla Fugato Ado Klobodanović je kazao da bend koristi svaku priliku kako bi građane BiH upoznao o svim vrstama muzike.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Poseban ugođaj i za nas, ali i naše slušatelje koji prisustvuju događajima, je kada sviramo u ambijentima koji su izvorni, kao što je to slučaj tvrđave u Vranduku. Iako je nekada bilo teško pronaći note srednjovjekovne muzike, internet nam je omogućio da sve to imamo nadohvat ruke, a naše je samo da sviramo onima koji žele da slušaju”, kazao je Klobodanović.

Dodao je kako su note koje su pronašli morali prilagoditi današnjem vremenu zbog instrumenata koji su tada korišteni, a obrade koje rade su minimalne, tako da melodija u konačnici ostaje ista.

“Ograničeni smo instrumentima koje imamo ili nemamo, zbog čega smo morali uraditi obrade nota koje smo dobili, ali smo na kraju napravili upečatljiv zvuk. Nas svakako raduje da je interes za ovu muziku veliki i da se srednjovjekovna Bosna spominje u raznim projektima, zbog čega imamo priliku često svirati”, dodao je naš sagovornik.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Prilikom obilježavanja duha srednjovjekovne Bosne na tvrđavi u Vranduku odsvirali su ceremonijalnu muziku koja se svirala na zabavama i velikim događajima, a svi posjetioci imali su priliku uživati i u srednjovjekovnim igrama.

Klix.ba