SRETAN TI ROĐENDAN: Danas Dan Zenice čije se ime prvi put pominje prije 579 godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Postoji dosta tragova o postojanju naselja na lokalitetu današnje Zenice i to još iz rimskog doba a 20. marta 1436. godine prvi put se u pisanom dokumentu pominje ime Zenica, i taj dokument čuva se u Dubrovačkom arhivu. Dakle, ime Zenica pomenulo se tačno prije 579 godina.

Dan Grada Zenice danas će biti obilježen svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će se održati u 10:00 sati, a kako to biva svake godine na ovoj sjednici biće dodijeljena ovogodišnja javna priznanja.

“NAGRADA ZENICE” ove godine dodjeljuju se:

1. Mr.Džemaludinu Šestiću,za uspješan i kontinuiran rad na očuvanju kulturne baštine, umjetnosti i historijskog naslijeđa Zenice i njene okoline.
2. Mr. Mensudu Kelešturi, za izuzetan doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, naučno-kulturnom i humanitarnom radu.
3. Košarkaškom ženskom klubu “ČELIK” Zenica za postignute rezultate u oblasti ekipnog sporta i afirmaciju Zenice u Bosni i Hercegovini i regionu.
4. Dr.sc. Dubravku Grgiću, za podršku razvoju visokog obrazovanja, afirmaciju Zenice kao univerzitetskog centra, za istaknuti humanizam i filantropiju.

Po završetku svečane sjednice pristupit će se otvaranju manifestacije “Zeničko proljeće” u 11 sati. Ovogodišnje “Zeničko proljeće” se odvija pod sloganom “Sjećanje i zaborav”.

Zenico, sretan ti rođendan!