AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Kantonu Sarajevo vakcinacija protiče bez problema, ali sporo. Oko 80 hiljada građana je vakcinisano prvom, a nešto više od 30 hiljada drugom dozom.

Sljedeće sedmice, za prvu dozu vakcinacije, stiže nešto više od hiljadu Pfizer vakcina iz Covax mehanizma, te 2.100 Sinopharma iz donacije Republike Mađarske.

Za revakcinaciju stanovništva KS, također putem COVAX mehanizma biće dopremljeno 9.150 vakcina AstraZenece. Iz sarajevske Zetre kažu, vakcinišemo po planu kantonalnog Zavoda za javno zdravtsvo. Kada će se spustiti dobna granica za vakcinaciju, još nije poznato. Sudeći po ažurnosti nadležnih za nabavkom vakcina, ne uskoro.

“Mi bi voljeli da se to desi sutra, ali da imamo dovoljan broj vakcina. Mi imamo evo dosta u najavi nekih doniranih vakcina, tako da ćemo mi svakako u ponedjeljak imati redovan sastanak vakcinalnog tima tako da ćemo vidjeti šta možemo u tom smjeru da uradimo i da pokušamo da obaramo prema nižim dobnim skupinama”, pojasnio je Admir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

Zeničko-dobojski kanton prednjači u broju vakcinisanih u cijeloj FBiH. Skoro potpuno je vakcinisana kategorija najugroženijeg dijela stanovništva. Vakcinisani su i zdravstveni radnici, novinari, policajci. Aktivno se radi na vakcinalnoj kampanji. Cilj je kažu, postići 60 posto kolektivnog imuniteta do kraja augusta, odnosno prije početka novog vala koronavirsa. Moguće je, poručuje direktor ovog Instituta, no potrebno je još oko 90 hiljada doza vakcina.

“Prema najavama koje imamo, do kraja augusta očekujemo između 75 i 90 hiljada doza na područu ZDK da ćemo dobiti, što nam daje za pravo da sebi postavimo cilj da postignemo kolektivni imunitet do 60 posto do kraja augusta. Što bi, ukoliko bi se pokazala tačna predviđanja da se neki novi val novi porast broja zaraženih može pojaviti krajem augusta, dalo nam za pravo da se nadamo da taj val možemo podnijeti sa puno manje manje posljedica”, izjavio je Senad Huseinagić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

U RS nove doze sitgle su prošle sedmice. Traje i vakcinacija bez najave. U Federaciji nešto takvo još je na nivou nadanja. Sada sve oči gledaju u smjeru Federalne vlade i entiteskog Zavoda za javno zdravstvo. Kada će nabaviti veću količinu doza, odnosno kada će stići prvi kontigent iz prve direktne nabavke kineksih vakcina Sinopharm? Kakve će posljedice biti po zdravlje bh. građana ali i zdravstvenog sistema ukoliko četvrti val koronavirusa u BiH stigne prije prvih kupljenih vakcina?