Šta ako stvarno večeras u 2 počne rat Rusije i Ukrajine

EC4DFAFF 71C8 4A67 883F DF949D46DEBD
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako ste poput većine nas samo jednim okom čitali naslove oko tenzija između Rusije i Ukrajine i samo ispratili smiješne mimove Makronove posjete Putinu kada je kao išao da ga urazumi, vrijeme je da ipak malo više sazante o ovoj temi, piše Noizz.rs.

Srbijanski amabasador posalo je poziv svim državljanima da napuste Ukrajinu, a većina stanovnika je pokupila najvažnije i otišla iz Odese u strahu od napada ruske vojske. Vijest da će Rusija tačno u 2 sata noćas izvesti masovni raketni napad i umaršiarti u Ukrajinu sa više od 200.000 trupa više uopšte ne zvuči nemoguće, iako ju je objavio britanski tabloid The Sun, pozivajući se na američke obavještajne službe. Kako kažu, od visoko rangiranih vojnih izvora, saznali su da će se napad desiti iako je Putin povukao dio trupa sa rusko-ukrajinske granice.

Rusija neće preduzeti bilo kakvu akciju protiv Ukrajine osim u slučaju da Kijev isprovocira odgovor, izjavio je stalni ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov.

– Ukoliko Ukrajina napadne Rusiju – nemojte biti iznenađeni ako mi odgovorimo – rekao je ruski predstavnik za Guardianu i dodao da Moskva neće dozvoliti da se bilo gdje ubijaju njeni građani, uključujući Donbas.

Slično je rekao i Putin posle današnjih razgovora, međutim mnogi veruju da će se desiti obrnuto, da će Rusi biti koji će načiniti prvi korak koji bi mogao da odnese na hiljade života izazivajuće ogromnu ekonomsku a pre svega humanitarnu katastrofu.

Inače, Rusi se stalno pozivaju na na zaštitu Rusa u Ukrajini, misleći na Ukrajince koji govore ruski jezik i žive na jugu i istoku zemlje, a pre svega na stanovnike separatističkih republika Donjeck i Lugansk. Stotine hiljada njih je od 2019. dobilo rusko državljanstvo. Krajem decembra 2021. predsjednik Putin prvi put je govorio o naznakama “genocida” u istočnoj Ukrajini. Separatisti su već najavili da bi mogli da potraže od Rusije vojnu pomoć.

Iz Ukrajine stižu različiti izvještaji. Od toga da ljudi nisu uplašeni do toga da su mnogi, uključujući i one najstarije, spremni za mobilizaciju.

– Volim svoj grad, ne idem. Putin ne može da nas uplaši. Da, to je zastrašujuće, ali mi ćemo se zalagati za našu Ukrajinu do samog kraja – kaže Valentina Konstantinovska (79) koja je spremna da uzme oružje i bori se protiv ruskih vojnika.

Ona i brojne druge žene su se dobrovoljno prijavile od izbijanja sukoba u zemlji 2014. godine i poznate su koa vojska “babuški”, starijih žena, kopale su rovove, obezbjeđivale zalihe, pravile mreže, nudile medicinsku pomoć.

U organizaciji ekstremno desničarskog pokreta Azov, obuka je ponudila osnovne lekcije o hitnoj medicinskoj nezi, preživljavanju i evakuaciji, sigurnosti oružja i pucanju iz oružja. Stanovnici su rekli da je to jedina obuka o sigurnosti ili podizanju svjesti koju su prošli u gotovo osam godina sukoba.

– Sanjala sam od 2014. da naučim da koristim pištolj, ali mi je rečeno ‘babuška, prestara si za to. Trzaj će te oboriti s nogu – ispričala je ova žena.

Inače, obavještajna služba samoproklamovane Narodne Republike Donjeck (NRD) saopštila je da zvanični Kijev vrši prikrivenu mobilizaciju svojih snaga i trasportuje novoregrutovane vojnike u zonu vojnih operacija u Donbasu, izjavio je danas portparol narodne milicije NRD Oleg Nikitin.

– Naša obavještajna služba došla je do informacija o prikrivenoj mobilizaciji u Ukrajini. U naredna dva dana će dvije jedinice Ukrajinaca koji su prošli kroz skraćenu vojnu obuku biti poslate u Novolugovsk i Svetlodarsk. To su isti oni koje smo mogli da vidimo kako vježbaju sa drvenim puškama. Njih će pod izgovorom da idu u bazu za obučavanje poslati u zonu vojnih operacija koje sprovodi zvanični Kijev – rekao je Nikitin, prenosi TAS.

GODISNJICA
MARKETING