Portal 072info

Šta bh. građani smiju prenijeti preko granice u Hrvatsku?

Preživjeli smo zimu, dočekali toplije temperature i već uveliko razmišljamo o našoj ljetnoj destinaciji. Za većinu Bosanaca i Hercegovaca s prosječnim primanjima izbor će biti ova strana Jadranskog mora. Upravo zato što…

Preživjeli smo zimu, dočekali toplije temperature i već uveliko razmišljamo o našoj ljetnoj destinaciji. Za većinu Bosanaca i Hercegovaca s prosječnim primanjima izbor će biti ova strana Jadranskog mora.

Upravo zato što je svaki fening bitan, često razmišljamo šta možemo ponijeti od kuće da ne moramo kupovati na destinaciji koju smo odabrali.  

Ipak, budite oprezni jer je zakonom tačno određeno šta to smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama. Kako saznajemo od Carinske uprave Republike Hrvatske, ono što se ne smije prenijeti jesu proizvodi životinjskog porijekla. Ipak, postoje iznimke.

meso

A dozvoljeno je: 

Prijenos bilja i biljnih proizvoda moguće je obaviti isključivo preko graničnih prijelaza na kojima je uspostavljena fitosanitarna inspekcija, izuzev ukoliko se u putničkom prometu unose male količine proizvoda, i kada pregled može obaviti i uredujući carinski službenik, pa se te količine mogu prenositi preko svih graničnih prijelaza.

vocebilje

Šta je s alkoholom, duhanskim prerađevinama…

 četiri litra vina, dvije litre žestokog pića, 16 litara piva,

– kilogram kafe, 

– jednu šteku cigareta

– jedan parfem od 50 mililitara

– lijekovi za najviše mjesec dana uz potvrdu doktora

– kućnog ljubimca uz veterinarski certifikat.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box