Šta će se desiti ukoliko zaboravite uzeti novac sa bankomata?

bankomat

Kod podizanja novca bankomat daje zvučni signal koji prestaje kada se uzme kartica. Ako je korisnik ne izvuče, novac neće izaći, a karticu će za određeno vrijeme bankomat uvući. I kad novac izađe javlja zvučnim signalom, no zaboravljeni novac bankomat ne povlači.

Banke kažu da će bankomat dati novac tek nakon što se uzme kartica. Bankomat nakon desetak sekundi uvuče karticu koju neko nije uzeo, pa je ponovo izbaci uz zvučni signal, a ako je ni tada ne uzme, spremi je. Bankomat će nakon 20 sekundi uvući i novac koji neko nije uzeo, no njega neće ponovo izbaciti, prenosi portal 24sata.hr.

U nekim bankama, bankomati imaju pretinac u koji odlazi zaboravljeni novac, pa vlasnik kartice ne mora prijaviti da mu je novac ostao u bankomatu i automatski će mu ga vratiti na račun. Ostale banke višak novca će utvrditi pražnjenjem bankomata.

U tom slučaju zaboravljeni novac na bankomatu treba javiti kontakt centru. Pri rješavanju prigovora bankama pomažu i kamere na bankomatima.

Prethodni članakMuriz Memić o “Mutapovoj svesci”: U njoj ima podataka o Arijani i meni, a krvavi Alisin džemper su isjekli u kući
Sljedeći članakČolpa traži zabranu kretanja od 23 do pet sati