Šta da radite ako vas na prvomajskom uranku ujede nezgodni insekt?

Podijelite vijest

insekt

Prvomajske praznike svi očekujemo s nestrpljenjem i ne bi bilo prijatno ako bi nam ih pokvario ujed nekog nezgodnog insekta. Ne brinite, ako sa sobom ne budete imali set za prvu pomoć, poslužite se ovim trikovima koje već imate u kući.

Med i šećer za manje rane

Male rane i posjekotine mogu da se inficiraju, pogotovo ako je napolju jako toplo i puno bakterija. Vijekovima se med koristi za liječenje rana na koži i koristi se i u bolnicama za borbu sa kožnim infekcijama.

Med zapravo ubija bakterije koje mogu da prouzrokuju infekciju. Kada med dođe u dodir sa oštećenom kožom on počinje da proizvodi antibakterijski hidrogen peroksid. Dalje, šećeri u medu ostavljaju malo vodenog molekula koji je bakteriji neophodan da preživi.

Nakon što dobro operete ruke, očistite ranu, uzmite malo meda i prekrijte ranu čistom tkaninom. Bilo koji med će “uraditi posao”, ne morate da tražite neki skupi.

Alternetiva je da naprskate malo šećera.

Ovi “slatki” tretmani mogu da se ponove nekoliko puta dnevno. Ako povrijeđeni predio postane crven, vruć, bolan ili se zagnoji obavezno potražite medicinsku pomoć.

Kesice čaja za ujede insekata

Ujed komarca, mušice ili mrava normalno će prouzrokovati crvenu oteklinu sa rupom u sredini – ovo će početi da svrbi i izazvaće alergijsku reakciju. Dok je ujed sam po sebi rijetko problem, ono što smeta je svrab koji ukoliko češemo možemo da izazovemo alergijsku reakciju.

Ovo možete da liječite kesicama od čaja ili ovsenom kašom.

Stavite kesicu čaja u vodu koja ključa na deset minuta, ostavite je da se ohladi a onda u to umočite krpu koju ćete onda staviti na ubod. Ovo će zaustaviti svrab i crvenilo.

Možete da probate i sa miješanjem ovsene kaše i vode dok ne napravite pastu, i onda je direktrno stavite na ujed koji svrbi.

Krastavac za opekotine

Opekotine od sunca mogu da se pojave i za samo 20 minuta. Ali ono što mnogi ne znaju je da nakon toga imate pet sati prije nego što je oštećenje zaista napravljeno i koža nam pocrveni.

Krastavac je poznat da pomaže kod umornih i otečenih očiju. A isto tako pomaže i izgorjeloj koži.

To je zato što sadrži C vitamin i antioksidant koji se nalazi i u kafi i koji pomaže da se smanji iritacija od sunca.

Krastavac prvo ohladite u frižideru. Za male dijelove kože isijecite ga na kružiće i stavite direktno na kožu. Ukoliko su opečeni veći dijelovi tijela, onda je praktičnije da ga u blenderu pretvorite u pastu i onda stavite na kožu. Ostavite ga da stoji koliko god da je potrebno.

Banane za mamurluk

Alkohol vas neće samo dehidrirati već će učiniti da se osjećate teturavo i jutro posle. Dok će pijenje mnogo vode pomoći da se hidrirate, banana će pomoći da vam se podigne nivo šećera, ali polako, tako da ćete se za sat vremena osjetiti mnogo bolje.

Kolač na primjer takođe može da vam podigne nivo šećera, ali će to uraditi jako brzo pa će nam zbog toga biti još gore.

Daily mail