Šta donosi historijski sporazum lidera EU: Hoće li BiH dobiti išta od evropskih milijardi

5 220
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Skoro petodnevno zasjedanje lidera Evropske unije u Briselu isplatilo se i postalo historijsko i po dužini trajanja, ali i činjenici da je riječ o prvom dogovorenom masovnom zaduživanju na nivou EU za potrebe finansiranja oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Usvojen je fond za oporavak EU za naredne generacije i višegodišnji finansijski okvir kojim se definiraju sredstva za narednih sedam godina.

Oporavak od krize

Državama članicama ukupno će biti na raspolaganju 1.824 milijarde eura. O toga će 1.074 biti omogućeno putem novog budžeta EU, dok će 750 milijardi ostati u okviru fonda za oporavak od krize. Od tih 750 milijardi eura, bespovratno je 390 milijardi, a na zajam je 360 milijardi eura.

ČITAJ JOŠ:  Hladna jutra i večeri: Krenuo je novi ledeni talas, evo do kada će trajati

Mnogi se pitaju gdje je i hoće li u svemu tome biti Bosne i Hercegovine.

– U programima Unije trebale bi moći učestvovati zemlje EGP-a, zemlje pristupnice, zemlje kandidatkinje i potencijalni kandidati te partneri na koje se odnosi evropska politika susjedstva, u skladu s načelima i uvjetima za učestvovanje tih partnera u programima Unije koji su određeni u odgovarajućim okvirnim sporazumima i odlukama ili drugim instrumentima donesenim u okviru takvih sporazuma – navodi se, između ostalog, u zaključcima vanrednog sastanka Evropskog vijeća.

Ističe se da bi učešće ostalih trećih zemalja trebalo biti podložno sporazumu kojim se utvrđuju uvjeti primjenjivi na učestvovanje dotične treće zemlje u nekom programu.

ČITAJ JOŠ:  Kolika je prosječna godišnja proizvodnja konzumne ribe u FBiH

Ranije je EU za BiH izdvojila više od 300 miliona eura za ublažavanje socijalnih i ekonomskih posljedica epidemije.

– Nećemo dobiti ni mrvice, jer nismo zemlja kandidat. Naše stanje i integriranje u EU u smislu pregovora vrlo je minimalno. Još smo na ugovoru o stabilizaciji i priključivanju, samim tim nam ni blizu nisu dostupna sredstva koja će biti dostupna zemljama koje su kandidati ili su u nekoj daljoj fazi integracija u EU. To je vrlo jednostavno.

Mi imamo budžetsku pomoć EU koja je ranije ponuđena. Ukratko, ne treba očekivati značajnu pomoć EU u finansijskom smislu, osim u pogledu određenih donacija – smatra ekonomista Zlatko Hurtić.

ČITAJ JOŠ:  Bh. poslodavci planiraju povećati plate jer druge solucije nemaju

Hrvatska najbolje prošla

Mnogi smatraju da je Republika Hrvatska, za koju je namijenjeno više od 22 milijarde eura, najbolje prošla. Od tog iznosa, u sklopu fonda za oporavak od krize namijenjeno je 9,4 milijarde eura.

Poređenja radi, Italija je dobila 209 milijardi eura, od toga 81 milijardu bespovratno, a 127 u zajmovima, Španija računa na 140 milijardi eura, od čega 72,7 bespovratno, a ostalo zajmovi. Grčka očekuje ukupno oko 72 milijarde eura.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING