AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Čips, kikiriki, kokice… lako vas mogu koštati viška kilograma nakon što se 13. jula odigra posljednja utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Dodate li tome pivo, omiljeno hladno piće u takvim trenucima, lagana nelagoda nakon vlastitog odraza u ogledalu je zagarantirana.

Naravno, ono što je još važnije je da su grickalice u većim količinama zaista opasne i za zdravlje.

Od svih nogometnih utakmica na SP-u prosječan fan vjerovatno će ih pratiti dvadesetak. Zamislite koliko je to piva, čipsa te ostale nezdrave hrane i alkohola. Ako vam se ne čini da je to tako strašno, evo primjera s omiljenom grickalicom, čipsom i pivom, zaštitnim znakom nogometnih utakmica.

Čips je jedna od onih namirnica sa minimalno ili skoro nikako prehrambenih vrijednosti. To je, jednostavno, slani škrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrija i ugljikohidrata. Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak, koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi.

Stotinjak grama čipsa sadrži čak 560 kalorija i 40 grama masti. Uzmete li u obzir da ćete 100 grama čipsa bez problema pojesti već za vrijeme prvog poluvremena, a da je to kalorijska vrijednost prosječnog obroka, jasno je da ste pretjerali. Ako, pak, tome dodate dvije krigle piva, u kojem će uživati većina navijača, uorganizam ćete unijeti kalorija za još jedan solidan obrok.

Ukoliko želite grickati baš nešto slano, najmanje zlo su kokice pečene na malo ulja sa prstohvatom soli. Svakako izbjegavajte one pripremljene u mikrovalnoj pećnici bez obzira na to što je to brži način, jer su u pravilu prekrivene konzervansima, solju i hidrogeniziranim uljima. Ostale opcije mogu biti bademi i slični orašati plodovi, čips od jabuke ili kelja.

Budući da su dobra atmosfera i druženje s ekipom ispred TV-a skoro nezamislivi bez hladnog piva, to je grijeh koji sebi možete dopustiti.

avaz.ba