Portal 072info

Šta izgled jezika govori o vašem zdravlju

Ovu praktičnu ‘samodijagnostiku’ možete obaviti kod kuće, a sve što trebate je ogledalo. Evo koji su znakovi kojima vam jezik govori što možda nije u redu s vašim zdravljem.

1. Neravan, kvrgav jezik

Možda izgleda čudno, ali ne biste trebali biti uznemireni – kvrgavost je normalna pojava i pogađa oko 14 posto populacije, piše 24sata.

2. Male bijele mrlje

One se često mogu vidjeti kod pušača, bezbolne su i obično bezopasne ali se ipak smatra da ponekad mogu biti rani znakovi raka. Ove male bijele mrlje, naime, imaju oko pet posto šanse da se razviju u neki tip raka pa ako ih uočite posavjetujte se sa stomatologom, bez obzira jeste li pušač ili ne.

3. Bijeli jezik

Može biti pokazatelj neke infekcija, npr. kandide. A može značiti da je imunološki sustav oslabljen zbog uzimanja antibiotika.

4. Jezik boje jagode

Najčešći uzrok je nedostatak vitamina B12 ili željeza.

5. Bore na jeziku

Bore samo znače da starite, ali usta treba održavati čistima.

6. Crni, naizgled dlakavi jezik

To nisu stvarno dlake, već samo tako izgledaju. Nije ništa opasno, već samo podsjetnik da treba poboljšati oralnu higijenu. Uzroci uključuju pušenje ili previše kofeinskih pića.

7. Crvene lezije na jeziku

Crvene lezije obično znače rak pa odmah posjetite liječnika.

8. Rane u ustima

Ponekad mogu biti bolne i obično su uzrokovane stresom, a nalaze se obično na unutarnjoj strani obraza i nestaju same od sebe za dva tjedna, piše portal Stethnews.

Podijelite članak
  • 6
    Shares