Portal 072info

Šta je s najavljenim centrom za progon zločinaca: Prazna obećanja Šefika Džaferovića!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u julu 2018. godine je, dok je bio kandidat za člana Predsjedništva, najavio da će inicirati formiranje centra za istinu i pravdu, koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili.

Bio kandidat

Kako je tada najavio Džaferović, zadatak centra bio bi da dokumentira zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Svjedoci smo da se brojni počinioci ratnih zločina, uključujući i genocid, još nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde – kazao je 24. jula 2018. godine.

Ali otad do danas upitno je šta je uradio predsjedavajući Predsjedništva, a prošle su više od dvije godine. On je tada čak najavio da će, kao član Predsjedništva BiH, osigurati i finansijsku konstrukciju za funkcioniranje centra.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U novembru iste godine, nakon imenovanja za bošnjačkog člana Predsjedništva, Džaferović je, također, najavio otvorenje centra za istinu i pravdu kao odgovor negatorima genocida iz RS. Ali, da se radilo o klasičnoj predizbornoj aktivnosti, pokazuje i podatak da ta institucija još nikada nije formirana niti je Džaferović informirao javnost o bilo kakvim aktivnostima na tom projektu.

Nema odgovora

Džaferovićev ured, ali i Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH već mjesecima ne odgovaraju na naše upite o ovom centru. U prijevodu, Džaferović je dao prazna obećanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Po uzoru na “Simon Wiesenthal”

Centar za istinu i pravdu, kako je najavljivao Šefik Džaferović, radio bi po uzoru na“Simon Wiesenthal” centar i koristio bi njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

– Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi se ostvarila saradnja i s policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine – najavljivao je tada Džaferović.

Avaz

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Otkazan put Džaferovića u Pakistan, kao i aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH

072info.com

Predsjedništvo BiH kupuje računarsku opremu, evo koliko su odriješili kesu…

072info.com

Džaferović: Dat ćemo sve od sebe da iskoristimo ovu priliku

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI