AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u prisustvu tužilaca i istražitelja Tužilaštva BiH, boravili su prije dva dana u prostorijama kompanije „Srebrena malina“u Srebrenici, koja je u vlasništvu Fikreta Hodžića, jednog od aktera afere „Respiratori“, saznaje „Avaz“.Volume 0%

Sporni respiratori

Tužioci Tužilaštva BiH i SIPA-e u prostorijama ove kompanije boravili su zbog istrage koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH, a u kojoj su, osim Hodžića, osumnjičeni i premijer FBiH Fadil Novalić te direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

No, boravak tužilaca u Srebrenici epilog je ustvari finansijske istrage Tužilaštva o svim tokovima novca osumnjičenih u vrijeme nabavke spornih respiratora. Zadržali su se nekoliko sati.

Kako je za „Avaz“ nezvanično potvrđeno iz SIPA-e i Tužilaštva, istražitelje je zanimalo u koju svrhu je osumnjičeni Hodžić podigao s računa Privredne banke u Sarajevu 100.000 KM nekoliko dana nakon što mu je uplaćeno 10,5 miliona KM za kupovinu respiratora.

Saznajemo da SIPA iz ove firme nije izuzela nikakve dokumente, a da je isključivo tražila na uvid sve priznanice koje se odnose na tokove novca, jer je Hodžić tužiocima tokom iskaza u SIPA-i rekao da je 100.000 KM podigao kako bi platio otkup poljoprivrednih proizvoda.

Ugovorena provizija

U svom iskazu je ponovio da je utrošio 10 posto podignutog novca, što je SIPA-i navodno i predočila njegova odbrana u više navrata.

Ovu tezu je odbrana iznosila i na ročištu u Sudu BiH, tokom prijedloga za pritvor, a to je da je, po ugovorenoj proviziji, Hodžić mogao raspolagati novcem koji mu je pripao. No, Tužilaštvo sumnja da je taj novac namijenjen za otkup maline, zbog čega sve i istražuje.

Koliko je sredstava blokirano

Tužilaštvo je utvrdilo da je Hodžić od 3. aprila do 8. maja platio dospjele obaveze u iznosu od 9.424.036 KM, od čega je 16. aprila 7,6 miliona KM uplaćeno na račun firme iz Šangaja za 100 respiratora.

No, nedugo zatim Sud BiH mu je blokirao 1.096.520 KM. Od toga iznosa za plaćanje PDV-a odobreno mu je 450.000 KM.

AVAZ