d1e211cfac8064054b789509678ed069
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 7:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Krajem augusta ove godine mještani Mjesne zajednice Željezno Polje koja je u okviru Općine Žepče protestovali su zbog nekontrolisane i za sigurnost nekoliko sela opasne sječe šuma nekoliko privatnih firmi koje su dobile odobrenje za izvoz drveta sa tog područja.

NER FIT

Amel Ahmić, predsjednik MZ Željezno Polje, kazao nam je da su u nadležnom kantonalnom ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona postigli sporazum prema kojem bi se sječa šume odvijala pod nadzorom i ne bi ugrožavala izvore pitke vode.

– Čim bude više kiše, izvori bivaju zamućeni. Recimo, u naselju Mjestova Ravan nalazi se područna osnovna škola, ambulanta… i oni su nedavno imali problem sa zamućenim izvorima. Tih dana voda nije za piće, a stanovnici i uposleni nemaju nikakvu alternativu – kaže Ahmić.

Očekuje da će se sporazum o vodozaštitnoj zoni poštovati.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– S obzirom na to da smo u godišnjem dobu u kojem nas očekuju kiše, među stanovništvom raste strah i od mogućih klizišta. Jedino nam preostaje da će se sve strane pridržavati dogovora i da se sječa šume neće odvijati u blizini izvora, već u jasno definiranim područjima. Time bismo isključili i mogućnost pojavljivanja klizišta – ističe Ahmić.

Posebnu zabrinutost kod mještana deset sela Željeznog Polja izaziva činjenica da je to područje prije sedam godina pretrpjelo velika oštećenja nakon katastrofalnih poplava i zbog pojave klizišta koja su, između ostalog, uzrokovana nekontrolisanom sječom šume.

LIDER