Šta kaže statistika: Zeničko-dobojski kanton ipak nema najveću smrtnost od korone

covid koronavirus bolnica medicinari pacijenti ilustracija 2

Informacije o procentima smrtnosti od koronavirusa u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine izazvale su dosta sumnje, ali i straha, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem je, prema objavljenim podacima smrtnost nešto više od devet posto u odnosu na broj ukupno zaraženih osoba.

Čak i podaci koje je objavio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica potvrđuju ovu tvrdnju iznesenu u medijima, međutim, način na koji su podaci interpretirani u procentualnoj smrtnosti nisu relevantni iz više razloga.

Onaj najbitniji razlog je što su relevantni samo apsolutni brojevi, nikako procentualni koji zavise od više varijabli kao što je broj testiranih.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je ovaj kanton u proteklom periodu uradio i više hiljada antigenskih testiranja na koronavirus koji ne ulaze u statistiku broja testiranih osoba jer Svjetska zdravstvena organizacija priznaje samo PCR testove tako da omjer procenta zaraženih i umrlih nije validan.

“U podacima koji su objavljeni u medijima predstavljena je brojka pozitivnih osoba na koronavirus koje su testirane PCR metodom. Međutim, veliki broj osoba u početku pandemije u našem kantonu nije bio testiran zbog nedostatka testova, tako da nismo testirali djecu, a ni kontakte u kući, a s raspodjelom s viših nivoa vlasti uvijek su veći broj testova dobivali klinički centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, nego Zenica”, kazao je Jupić te dodao:

“Ako računamo antigenska testiranja, testirano je preko 60.000 ljudi, a više od 13.000 je pozitivno. Nama UKC zadnja tri mjeseca ne radi testiranje, a prije toga su radili do 50 dnevno, pa bi broj testiranih bio oko 15.000, da vizionarski nismo verifikovali dva PCR laboratorija (Zenica i Tešanj) te je testiran ovoliki broj ljudi. Trebalo je biti i više, ali nemamo mogućnosti”, kaže Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je prema njegovom mišljenju u boljoj situaciji nego drugi kantoni u pogledu broja smrtnih slučajeva od koronavirusa, ali da je svakako poražavajuće bilo gdje imati više stotina umrlih.

Ispravna statistika na 100.000 stanovnika

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je umrlo 1.018 osoba, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu umrla 861 osoba, te ako promatramo broj smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, prema zvaničnim podacima covid-19.ba i statistika.ba, imamo situaciju da u Kantonu Sarajevo umre 246 građana na 100.000, dok u Zeničko-dobojskom kantonu taj broj je 236 na 100.000.

Prema izračunu broja umrlih od koronavirusa na broj stanovnika Zeničko-dobojski kanton s 236 osoba se našao iza Kantona Sarajevo (246 umrlih na 100.000), a zatim slijede Zapadno-hercegovački kanton sa 180 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, Tuzlanski kanton sa 174, zatim Srednjobosanski sa 166, Hercegovačko-neretvanski sa 151 te Unsko-sanski sa 69 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Magistar komunikologije Admir Velić je kazao da su građani u ZDK ostali zapanjeni informacijama o smrtnosti koja u ovom kantonu iznosi 9,1 posto na broj zaraženih, pa pet puta više nego u Kantonu Sarajevo.

“Građani Zeničko-dobojskog kantona su prije nekoliko dana ostali zapanjeni, nakon što je u medijima objavljeno da je najveća smrtnost od koronavirusa u Bosni i Hercegovini upravo u tom kantonu, i da ona iznosi frapantnih 9,1 posto. To je skoro pet puta više nego u Kantonu Sarajevu”, kaže Velić.

Dodaje da ta statistika ustvari nije iznenađujuća kao što izgleda na prvu, upravo zbog toga što je u Kantonu Sarajevo testirano čak tri puta više građana. Samim tim je i postotak umrlih manji na veći broj testiranih.

“Kako imaju puno više zvanično potvrđenih osoba tako imaju i procentualno manju smrtnost”, kaže Velić.

IZVORKlix.ba
Prethodni članak“Ko ružičnjak nasmiijan, hej mubarek Ramazan”: Šejma, Senida i Enisa predivnim stihovima čestitale dolazak mubarek mjeseca (VIDEO)
Sljedeći članakIslamska zajednica u BiH: Objavljene instrukcije za ramazan