Portal 072info

Šta muškarci zaiste misle o inteligentnim ženama

Muškarce privlači ideja da se zabavljaju sa inteligentnom ženom, ali im se u praksi to ne dopada.

To je rezultat istraživanja nekoliko studija o tome šta muškarci smatraju poželjnim kod žena.

Rezultati pokazaju da muškarci smatraju zastrašujućim zabavljanje sa inteligentnim ženama.

Studija koju su sproveo Univerzitet u Buffalou, Luteranski univerzitet u Kaliforniji, i Univerzitet u Teksasu, ukazuje na to da muškarce privlače određene osobine kod žene na osnovu toga koliko su realni romantični izgledi sa potencijalnom partnericom, piše Independent.

105 muškaraca, u studiji podijeljenoj na dva dijela, je prvo pročitalo hipotetički scenario koji uključuje žene koje su ih nadmašile ili koje su bile na nižem nivou od njih na testovima matematike i engleskog jezika. Potom su ih zamislili kao potencijalne partnerice.

Muškarci su rangirali žene koje su ih nadmašile kao poželjne partnerice, sa zaključkom studije koja tvrdi da su “muškarci pokazali veći interes za žene koje su inteligentnije od njih”.

Drugi dio studije – kada su muškarci upitani da li bi se zabavljali sa takvom ženom u “pravom” životu – pokazuje da su muškarci pokazali manji interes. “(Muškarci u pravom životnom scenariju) su se udaljili od inteligentnijih žena, rangirali ih kao manje privlačne,  te nisu izrazili želju za zabavljanjem sa njima”.

Dok autori studije upozoravaju da je potrebno veći broj eksperimenata kako bi se potvrdio ovaj zaključak, ipak vjeruju da je “osjećaj umanjenog maskuliniteta reducirao privlačnost prema ženama koje su ih nadmašile.”

Ko bi rekao da bi maskulinitet mogao biti tako fragilan?

Podijelite članak