Portal 072info

Šta nam je mama: Četiri faze kroz koje odnos s njom prolazi

Majka je djetetova poveznica sa svijetom i učiteljica života, no taj se odnos drastično mijenja kako odrastamo – od njege, savjetovanja i kritike do prijateljstva…

Najznačajniji odnos

Odnos s majkom jedna je od najsnažnijih i najutjecajnijih odnosa u životu svake žene. Često se kaže kako iza svakog uspješnog muškarca stoji žena koja ga podupire, a čini se kako iza uspješnih žena stoje majke koje su ispred njih postavljale velika očekivanja. Znamo da mamama dugujemo neizmjerno puno, no istovremeno – nitko nas povremeno ne može izluditi kao one. Fantastično je to što se taj odnos mijenja kako odrastamo, postajući sve bogatiji…

1. Ona je naš njegovatelj
U prvom desetljeću našeg života, majka je naš skrbnik i njegovatelj, one su te zbog kojih dijete može sve postići uz njegu, brigu i usmjeravanje. No, nije riječ samo o hrani, utočištu i novcu – radi se o lekcijama kojima majke uče. Od hodanja, vezanja cipela, osnova pristojnosti i komunikacije, to su osnovne životne vještine kojima nas otpravljuju u život.

2. Ona je naš savjetnik
U tinejdžerskim godinama, hormoni bijesne, a žena je zarobljen između poriva da bude dijete o kojem brine majka i nezavisnim čovjekom koji može sve sam. Kao rezultat toga, borbe s majkom su svakodnevica. Zašto nam ne dopušta da odjenemo ono što želimo? Družimo s kime god hoćemo? Ostajemo vani do koliko želimo? Pravila mame proizlaze iz osnovne brige o nama, iako se ne osjećamo tako.

3. Postaje naša savjest
Ono što su nekoć bila pravila kojih smo se morali pridržavati, nekim su se čudom urezala u naš mozak, poimanje morala i ljudi, htjeli ih mi ili ne. Mnogo puta će nas upravo ona spriječiti da napravimo neku glupost, pogriješimo zbog inaćenja ignorirajući onaj majčin glas u glavi “a rekla sam ti”. Odjednom se možemo čuti kako savjete naše majke sami dajemo prijateljima, iznosimo ih kao životnu mudrost ili se primamo za glavu uz shvaćanje da se pretvaramo u svoju mamu.

Naposljetku – prijateljstvo
Nakon što sami u potpunosti odrastemo, dobijemo svoju djecu, radimo zahtjevne poslove i skrbimo za obitelj, mama i dalje ostaje netko do čijeg nam je mišljenja stalo, ali sada na drugi način. Sposobni smo stvari pogledati iz njezine pozicije, pronaći mudrost u savjetima, potporu u problemima i nekoga kome se možemo požaliti bez suvišnog pojašanjavanja – nitko se ne poznaje tako dobro kao majka i kćer.

Podijelite članak