Portal 072info

ŠTA NAM NOSI BUDUĆNOST: Vožnja na naftu ili baterije?

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) predviđa da će do 2040. godine za 94 posto vozila, pogonsko gorivo i dalje biti bazirano na nafti.

“Bez snažnijeg tehnološkog napretka baterijska električna vozila neće zauzeti značajniji tržišni udio”, navodi se u godišnjem izvještaju OPEK-a.

OPEK predviđa da će električna vozila s baterijskim napajanjem do 2040. godine činiti samo 1 posto ukupne globalne prodaje vozila.

Izvoznici nafte smatraju i da će biti mala potražnja za ostalim vozilima na alternativna pogonska goriva, poput hidrogenskog goriva ili plina, prvenstveno zbog većih troškova i nedostatka pumpi za punjenje takvih vozila.

Ne čudi da izvoznici nafte imaju određene rezerve prema napretku vozila koja koriste alternativne izvore energije, jer im zarada zavisi do potrošnje nafte.

Što se tiče hibridnih vozila, za njih se predviđa da će do 2040. zauzeti tržišni udio od 14 posto.

Oko 40 posto nafte troše putnička vozila, a tako će i ostati

Iako su električni automobili sve popularniji, oni i dalje čine mali dIo ukupne prodaje vozila.

Prema prognozama LMC Automotiv, kompanija koja se bavi istraživanjem automobilskog tržišta, električna i hibridna vozila u SAD-u, ove će godine činiti 3,3 posto ukupne prodaje.

Značajan rast prodaje električnih i hibridnih vozila zabilježen je u zapadnoj Europi, ali ona i dalje čine tek 4,4 posto prodaje vozila.

Usprkos rastu vozila koja koriste alternativna goriva, OPEK predviđa da će potrošnja goriva na bazi nafte i dalje rasti, zbog porasta broja vozila na putevima, koji bi trebao da se udvostruči u sljedećih 25 godina.

U OPEK-ovom izvještaju navodi se da očekuju rast potrošnje nafte od 17 posto u segmentu teretnih vozila, zbog pojačane potražnje u Kini i Indiji.

Prema OPEK-ovim podacima, 40 posto globalne potrošnje nafte otpada na putnička motorna vozila, i ne očekuje se da bi taj udio mogao pasti u sljedećih 25 godina.

hayat.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box