Portal 072info

Šta raditi ako vi želite djecu, a vaš partner ne?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko ste u ozbiljnoj vezi i u budućnosti planirate potomstvo, morate znati da li i vaš partner želi isto. Ukoliko ne, evo šta možete uraditi po tom pitanju…

Česta dilema među parovima: pravo vrijeme za proširenje porodice. Možete čuti mnogo razloga zašto jeste ili nije baš sada trenutak, ali svaki od njih ostavlja nelagodni rez u harmoničnom odnosu. Ali šta ako ste zaista spremne za ulogu majke, a on nije za ulogu oca? Na kraju krajeva, rijetko kada partneri imaju identičan stav o bilo kojoj odluci koja se tiče oboje. Ali ova želja ima posebnu težinu, pošto zasnivanje porodice sa djecom duboko utiče na budućnost. Upravo zato, svaki razgovor na ovu temu, ukoliko nisu usaglašeni stavovi, može da stvori snažna osjećanja ljutnje, izdaje, gubitka i krivice kod oba partnera, piše Lj&Z.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Da biste našli izlaz iz tog lavirinta, oboje ćete morati da kopate duboko i otkrijete jedno drugom svoje misli i emocije. Tek tada ćete biti u stanju da dođete do novih zaključaka i isplanirate kvalitetan zajednički život.

Konstruktivan razgovor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvo, ne paničite. Često se dešavalo da otkrijemo da Ne znači Ne sada, umjesto Nikada. Trebalo bi sebe često da podsjećamo na ovo kako bismo uspjele da obuzdamo svoju nervozu.

Drugo, umjesto da silovito i istrajno pokušavate da navedete svog partnera da promijeni mišljenje, trudite se da razumijete razloge za njegove stavove i osjećanja. Na primjer, pokušajte da prihvatite partnerove strahove, umjesto nastojanja da ga razuvjerite. Možda se osjeća nesigurnim za roditeljstvo ili je u pitanju razvod njegovih roditelja, pa vjeruje da se odnos između partnera neizbježno i trajno pogoršava poslije rođenja djeteta, a ne želi da izgubi bliskost koja vas povezuje. Ili vjeruje da, u materijalnom smislu, ne bi porodici mogao da pruži zadovoljavajući život. Pokušajte suptilno da saznate da li je razlog novac, nedostatak prostora i to kako će izaći na kraj sa obavezama oko djeteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Saslušajte ga pažljivo i oduprite se iskušenju da odreagujete bijesno, ogorčeno ili nervozno. Ako dopustite da vas obuzme osjećaj napetosti ili povrijeđenosti, manje ćete biti u stanju da vodite konstruktivan razgovor. Umirite negativni dio emocija koje osjećate, dok vam on otkriva suštinu svojih misli. Možda biste mogli da pokušate da se stavite na njegovo mjesto, kako biste bolje razumjeli kako se osjeća? Da li i vas muče neke od njegovih briga i strahova? Na primjer, ako oboje vidite svoj brak kao prioritet, otkrijte mu koliko je i vama važna veza koju dijelite. On takođe treba da čuje zašto vam toliko znači rađanje djeteta.

Dobar primjer

Pokušajte da pronađete neki par koji je bio u sličnoj situaciji, sa kojim biste mogli da razgovarate. Sigurno ćete naučiti nešto iz njihovog iskustva. Svi ponekad pomislimo da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji, a drugi ljudi mogu da vam predlože rješenja kojih se sami ne sjetimo. Budite strpljivi. Dajte sebi vremena da se suočite sa drugačijim mišljenjem. Muškarci se često povlače u sebe, umjesto da razgovaraju i podijele osjećanja, za razliku od žena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne zaboravite da oživite ljubav i radost koju ste osjećali u vezi, kao podsjetnik na vašu povezanost i snagu bliskosti. I razloge zašto ste započeli zajedničko životno putovanje. Važno je da se na kraju oboje slažete sa odlukom do koje ste došli, a za to će biti potrebne brojne duboke diskusije u kojima ćete oboje biti aktivni učesnici u slušanju i otkrivanju osjećanja i stavova. Ako želite da budete tim, niko ne bi trebalo da se osjeti izostavljeno.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME