AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Regija / Svijet / Vijesti

Više desetaka hiljada građana Hrvatske dosad se već cijepilo AstraZenecom, cjepivom čija se upotreba diljem Europe masovno obustavlja uglavnom iz predostrožnosti dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne dovrši istragu sumnjivih slučajeva krvnih ugrušaka i plućne embolije među cijepljenim ljudima. U devet zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, proces je ipak nastavljen do konačne odluke EMA-e.

Britansko-švedsko cjepivo primjenjuje se u dvije doze, ali u najduljem vremenskom razmaku od 8 do 12 tjedana, pa kod nas još uvijek nema revakciniranih, odnosno potpuno cijepljenih osoba. Stručnjaci su već objašnjavali kako već i prva doza pruža visok stupanj zaštite od obolijevanja od Covida-19, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak danas je potvrdio da je ova institucija izdala preporuku po kojoj bi s drugom dozom trebalo pričekati do maksimalnog roka.

“Postoje dokazi da cjepiva izazivaju bolji imunološki odgovor ukoliko se druga doza aplicira kasnije, dakle šest tjedana za Pfizer i Modernu te 12 tjedana za AstraZenecu”, rekao je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

S terena dolaze dojave obiteljskih liječnika da velik broj građana odbija cijepljenje AstraZenecom, poljuljan konfuznim informacijama o učinkovitosti i nuspojavama, no Capak objašnjava da konkretne brojke još ne postoje. On ne vjeruje da je postotak odbijanja veći od 30 posto.

Što je, međutim, s građanima koji su već primili prvu dozu? Što ako budu prisiljeni čekati dulje od 12 tjedana i što ukoliko se ovo cjepivo eventualno potpuno stavi izvan upotrebe?

Glavna splitska epidemiologinja Diana Nonković nije željela odgovarati na hipotetska pitanja, a osobno ne vjeruje da će do bilo kakve obustave uopće doći. No, naglašava, već prva diza cjepiva pruža visok stupanj zaštite od obolijevanja.

“Građani koji eventualno imaju dileme trebaju se obratiti svojim liječnicima koji će im dati sve informacije. Ne vidim nikakvog razloga za uzbunu ili strah”, govori Nonković za Tportal.

“Gotovo svake godine dogodi se da serija nekog cjepiva bude povučena iz upotrebe, pa i da se cijepljenje obustavi na nekoliko dana dok se ne utvrde sve činjenice. Ali nikada se ne radi o trajnom stanju”, objašnjava ova epidemiologinja. Izvjesno je da će oni koji su primili AstraZenecu, primiti i drugu dozu.

Na pitanje je li moguće docjepljivanje nekog drugog proizvođača, Nonković decidirano odgovara sa ‘ne’.

“To se nikada ne prakticira ni za Covid-19, ni za bilo koju drugu zaraznu bolest. Cjepivo s kojim se započelo koristi se i za nastavak i završavanje cijepljenja”, kaže ona. Kao primjer navodi Hepatitis B, za koji postoji više proizvoda različitih kompanija, ali jedan građanin uvijek koristi samo jedan proizvod, piše Tportal.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, inače, dosad je utrošeno oko 42 tisuće doza različitih cjepiva, bez značajnih nuspojava. Građani se cijepe redovito, ali sporo, kao i u ostatku Hrvatske. Od oko 6,5 hiljada doza, koliko pristigne svakog tjedna, u roku od nekoliko dana iskoristi se između 80 i 90 posto.

Podsjetimo, i u BiH su pojedini zdravstveni radnici vakcinisani AstraZenecinom vakcinom, koje je BiH donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.