Šta se dešava s našim tijelom ukoliko ne pijemo dovoljno vode tokom vježbanja

Podijelite vijest

Mnogi misle da je loše piti vodu za vrijeme i neposredno nakon vježbanja no naučnici i profesionalni sportisti misle obrnuto: tijelu ne biste smjeli uskratiti potrebnu vlagu. Dokazano je da sport ima podmlađujući učinak na našu kožu. Zahvaljujući kožnom protoku krvi stanice se obogaćuju kisikom, povećava se proizvodnja kolagena, a bore se smanjuju. Zbog toga naše tijelo treba pravu količinu vode kako bi pomoglo krvi da cirkulira dobro.

Neki misle da će, ako ne piju vodu za vrijeme vježbanja, brže izgubiti kilograme. Da, vidjet ćete učinak na skali odmah nakon vježbanja. Ali, to ne znači da ste izgubili višak masnoće već da ste izgubili i vodu. Čim popijete malo vode vaga će pokazati drugi rezultat. Naime, manjak vode ne dopušta nam učinkovito sagorijevanje masnih stanica, a normalna cirkulacija krvi koja obogaćuje stanice kisikom nije moguća zbog nedostatka vode.

Osim toga toksini ostaju u našem tijelu. Tokom fizičkih vježbi naše tijelo se oslobađa toksina kroz obilno znojenje. Ali ako tijelo ne opskrbite s dovoljnom količinom vodom znojenje neće biti tako intenzivno i većina toksina će se zadržatiu vašem tijelu.

Naučnici smatraju da dehidracija negativno utječe na učinkovitost vježbanja. Ako izgubite pet posto tekućine, učinkovitost vježbanja bit će smanjena za 30 posto. Ako izgubite dva posto tekućine, to znači da ne dopuštate tijelu da sagorijeva masti.

Bol u mišićima se javlja nakon dobre vježbe. Ali ako ne pijete dovoljno vode, ta bi bol mogla trajati duže od samo nekoliko dana. Mikrotraume koje nastaju tokom vježbanja mogu se zacijeliti samo ako mišićna vlakna dobiju dovoljno proteina i ugljikohidrata, a to je moguće samo ako u našem tijelu ima dovoljno vode.

Ako ne konzumirate dovoljno tekućine, krv može da se zgusne što dovodi do tahikardije, poteškoća s disanjem i visokog krvnog pritiska.

Teško je povjerovati, ali ako ne pijete dovoljno vode tokom vježbanja vjerovatno će se oko vaših očiju pojaviti oticanje. Naše tijelo osjeća gubitak tekućine i pokušava ga spasiti. Kao rezultat toga, nastaju otekline i tamni krugovi ispod očiju.

Čak i ako izgubite samo jedan do dva posto tekućine, koncentracija i pažnja se smanjuju, a napetost i umor povećavaju. Također izaziva osjećaj stalnog umora i lošeg raspoloženja.

Osim toga morate jesti češće. Ako ne pijete vodu dok vježbate i odmah nakon toga ne osjećate glad, vašem tijelu je vjerovatno potrebno malo vode. Prvo popijte čašu vode i ako i dalje osjećate glad nemojte se ustručavati da jedete.

Kada vježbate preporučuje se da konzumirate 150 do 250 mililitara vode na svakih 15 do 20 minuta. U zavisnosti o intenzitetu vježbanja. Osim toga naučni smatraju da treba piti hladnu vodu.

Klix.ba


Podijelite vijest