Šta se dešava sa hljebom ako ga držite u frižideru?

Šta se dešava sa hljebom ako ga držite u frižideru?

Čak i kada mu je već prošao rok trajanja, kada ga izvadite iz friza on je i dalje jestiv… Ali, da li bi trebalo da ga jedete?

Ako živite sami ili ako vaši ukućani i nisu ljubitelji hleba, vrlo vjerovatno ga držite u frižideru kako biste mu produžili svježinu…Čak i kada mu je već prošao rok trajanja, kada ga izvadite iz friza on je i dalje jestiv… Ali, da li bi trebalo da ga jedete?

Mišljenja na ovu temu su podijeljena. Osobe koje praktikuju da ga na ovaj način čuvaju, smatraju da ne postoji nijedan valjan razlog zbog kojeg to ne bi trebalo da to čine, dok ima onih koji su ubijeđeni da frižider ubija sva hranljiva svojstva hljeba.

Šta kaže nauka?

Nauka je apsolutno protiv čuvanja hljeba u frižideru, a evo i zašto. Kada vašu meku, pejnastu namirnicu obmotate plastikom i stavite u friz, dolazi do komplikovanog procesa “retrogradnosti i rekristalizacije skroba”.

Šta to zapravo znači? Prilikom pečenja hljeba, skrob koji je osnovni sastojak ove namirnice se “prerasporedi”, odnosno promijeni izvorni oblik. Tokom “životnog vijeka” hljeba (a koji počinje od trenutka kada se ova namirnica ohladi nakon pečenja), “preraspoređeni” skrob se ponovo se vraća u svoje originalno, odnosno kristalno stanje.

Samim tim, hljeb koji stoji u frižideru postaje tvrd (što vi ne primjećujete jer je ohlađen), a njegova nutritivna vrijednost narušena.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica