Šta se dešava sa organizmom kada jedemo hljeb: Ne, nije najgore što deblja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ukoliko ste za doručak pojeli krišku hljeba, u organizam ste unijeli više soli nego da ste pojeli cijelu kesicu čipsa.

Glavni izvor soli

Jedna kriška hljeba je, vjerovali ili ne, u poređenju sa kesicom slanog čipsa – slanija. Pored toga upravo je hljeb glavni izvor soli u prosječnoj ishrani.

Istraživači iz grupe “Action on Salt” sa Univerziteta “Queen Mary” u Londonu procijenili su 242 narezana hljeba pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih je imalo podjednako ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi “Metro”.

Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Grejem Mek Gregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu “Queen Mary” i predsjedavajući u “Action on Salt”, rekao je:

– Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti – kazao je.

40 paketa čipsa

Iako je većina hljebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 grama, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosječnog sadržaja soli u hljebu za 6 posto uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu sa 40 paketa čipsa.

Portparol Ministarstva za zdravstvo i socijalnu njegu rekao je:

– Hrana sa visokim udjelom soli može da uzrokuje visoki krvni pritisak koji je povezan sa moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mjere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udjelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hljebu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi količine bile što je moguće niže.

Avaz