Šta se dešava u NK Čelik: U klub navodno investirani milioni, a novca nema ni za autobus

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vijest je prošla gotovo neprimjetno. Posljednjih dana oktobra pioniri i kadeti NK Čelik nisu otputovali na utakmicu u Bijeljinu zbog neplaćenih dugova prema prevozniku. Tek kada je prvom timu izrečena zabrana odigravanja utakmice sa sarajevskim Željezničarem zbog neplaćenih dugova, problem nedostatka novca je eskalirao. Svi su tobože bili šokirani, od navijača do menadžera iz Turske koji upravljaju klubom.

Bilo je previše euforije oko NK Čelik posljednjih dana 2017. godine. Skupština ovog kluba, pravno gledano Udruženja građana, prepustila je 70 posto upravljačkih i osnivačkih prava „Han grupi“ iz Turske koje predstavlja Aydin Olgun.

Navijači su zahvaljivali gradonačelniku očekujući bolje rezultate. Fuad Kasumović je hvališući se dovođenjem „investitora“ već „uknjižio“ novu  glasačku bazu. Kadrovi SDA koji su prethodnih godina defilovali Čelikom ponadali su se da je konačno „zatrpan“ sav dotadašnji kriminal.

ČITAJ JOŠ:  Sloga Meridian bolje protiv Čelika u prijateljskoj utakmici

Žurnal je upozoravao na nedorečene i kasnije nikada ozvaničene ugovorne odnose grada i turskih biznismena i moguću pogubnost sumnjivih i prenaduvanih ugovora sa lošim igračima. Dvije godine kasnije, kada su ti ugovori došli na naplatu, novca (ponovo) nema osim u izjavama investitora.

Grad Zenica je u Čelik za posljednje tri godine „upumpao“ gotovo 700 hiljada maraka – plaćajući stara poreska dugovanja, klupske pripreme i premije igračima. Odgođeni su dugovi za komunalne usluge te besplatno ustupljen stadion „Bilino polje“.  Brojke se sada ne slažu.

Prema zvaničnim podacima Čelik je u godini prije preuzimanja kluba od strane investitora iz Turske imao gubitak od oko 280 hiljada maraka, da bi prošla godina završena sa gubitkom većim od 860 hiljada!

Aydin Olgun je prije tri mjeseca rekao da je u klub uložio 2,5 miliona maraka, da bi dan nakon zabrane odigravanja utakmice zbog dugovanja, tu sumu više nego udvostručio.

ČITAJ JOŠ:  Sloga Meridian bolje protiv Čelika u prijateljskoj utakmici

„Olgun mi je rekao da je svaki mjesec slao novac, tvrdi da je uložio tri miliona eura,“ izjavljuje trener Čelika Slaviša Božičić.

Ako je tako, onda je neko iz Čelika dobro „ojadio“ investitora, jer je klubu i danas kao i posljednjih 20 godina račun blokiran. A ako Olgun ne govori istinu, onda se može sumnjati i na pranje novca i ko zna šta još… Njegova firma „Han group“ registrovana februara prošle godine na adresi stadiona „Bilino polje“ prema izvještaju Finansijsko-informatičke agencije nema prometa.

U svakom slučaju, dopustio je da Čelik dođe u situaciju da bude eliminisan iz takmičenja, a riječ je o sumi novca gotovo istovjetnoj koju je Olgun nedavno donirao turskom klubu Fenerbahçe.

Kontradiktoran je i gradonačelnik Kasumović. U istoj rečenici izjavljuje da je NK Čelik udruženje građana koje ima skupštinu, izvršne organe i direktora, da bi potom zaključio kako je Čelik privatna svojina!?

ČITAJ JOŠ:  Sloga Meridian bolje protiv Čelika u prijateljskoj utakmici

„Ne znam jesu li završili registraciju, ali Čelik je privatna firma,“ reći će Kasumović.

Neformalno možda jeste, ali zakon u BiH još ne priznaje kategoriju privatnog sportskog kluba. Kasumović bi to trebao znati, ali možda tek razmišlja u sferama jednakim onim kako je on privatizovao Gradsku upravu. Uostalom i da postoji mogućnost privatizacije, morao bi postojati ugovor i okončanje trošenja gradskog novca za neutažive gubitaše poput Čelika.

Kako god, sve ukazuje kako se jedna epoha kriminala u ovom klubu, koja se odvijala od poratnih godina do kraja 2017, mijenja novom. Da li je i koliko novca investirano iz Turske i ako jeste ko ga je trošio, su pitanja važna ne samo za navijače nego i istražne organe. Možda ih može dati i sam Aydin Olgun ukoliko, shodno najavama, doputuje u Zenicu.

Metalno, Prim, Cibos, Izgradnja, Borac, Progres, Vatrostalna, Rudnik Stranjani, Zenicatrans imena su zatvorenih ili skoro zatvorenih zeničkih firmi. Ako je Čelik, kako ga neki nazivaju, simbol takve Zenice, sudbina mu je potpuno izvjesna.

zurnal.info

GODISNJICA
MARKETING