Šta se događa s vašim tijelom kada jedete bijeli hljeb?

55 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jeste li se ikad zapitali što se događa s vašim tijelom kad jedete suho meso i sir s bijelim hljebom? ili kada za doručak imate tost od bijelog hljeba? Duže vrijeme se govori da bijeli hljeb loš za naše zdravlje, no evo što se doista događa s vašim tijelom aka jedete bijeli hljeb.

Povećava se razina šećera u krvi

Bijeli hljeb je hrana s visokim udjelom ugljikohidrata. Zapravo, ugljikohidrati su glavni sastojak ove namirnice. Naime, prema podacima objavljenim u časopisu Diabetes Care, on ima glikemijski indeks (GI) 75, što je jako visoko, s obzirom na to da je najviša ocjena 100, a to je zapravo čista glukoza.

Glikemijski indeks mjera je koja pokazuje koliko neka hrana može povećati razinu šećera u krvi. Usporedbe radi, hljeb od cjelovitih žitarica ima GI 53, a hrana bogata vlaknima poput slanutka je tek na 28. mjestu.

Možete se udebljati

Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim udjelom GI, poput hljeba, dovodi do povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od dijabetesa, dok prehrana koja sadrži hranu s niskim udjelom GI može pomoći u smanjenju tjelesne težine i kontroli metabolizma glukoze i inzulina.

Možete iskusiti ‘moždanu maglu’

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, među 1.230 osoba između 70 i 89 godina starosti, osobe s najvećim unosom hrane bogate ugljikohidratima, poput hljeba, imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti kognitivna oštećenja ili demenciju u usporedbi s onima koji su jeli manje ugljikohidrata.

I dalje ćete osjećati glad

Bijeli hljeb nema puno zasićenih makronutrijenata koji služe za isključivanje hormona gladi, zbog čega se možete osjećati kao da trebate jesti više kako biste zadovoljili apetit. Primjerice, studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da su sudionici koji su jeli bijeli hljeb konzumirali 500 kalorija više pri sljedećem obroku u usporedbi s onima koji su imali hljeb od cjelovitih žitarica.

Možda ćete dobiti neke prijeko potrebne hranjive sastojke

No, nisu svi sastojci u bijelom kruhu loši. Iako je bijeli hljebvrlo rafiniran i lišen mnogih prirodnih hranjivih sastojaka, proizvođači dodaju neke od tih hranjivih sastojaka, uključujući željezo, folnu kiselinu, riboflavin, tiamin, niacin i ponekad kalcij, piše Eat this. Iako su to ključne hranjive tvari i dobre su za vaše tijelo, nemojte se oslanjati samo na hljeb kao na jedini izvor ovih hranjivih tvari.