Portal 072info

Šta se događa u tijelu prvih šest sati nakon konzumiranja kafe?

kafa 222414250
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što se morfij veže na endorfinske receptore, kofein se veže za adenozinske receptore u mozgu, sprečavajući biohemijsku fazu od koje se osjećate umorno.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U isto vrijeme sprečava da se dopamin ponovo apsorbira u vaš sistem, što mu omogućava da duže vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se duži period osjećate pozitivno. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina.

Mozak je veoma složen. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da bi možda trebalo popiti više kafe kako biste ostali budni nego kada ste tek počeli da je pijete u mladosti, prenosi BigThink.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Šta se događa u tijelu nakon ispijanja kafe?

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca.

Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredotočen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Nakon 30 minuta rad nadbubrežnih žlijezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

Već nakon 40 minuta tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar leđne moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagorijeva energija. Tijelo tokom tog perioda počinje razgrađivati i nataložene masti.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovica količine kofeina koji ste unijeli u organizam.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6