Portal 072info

Šta se krije iza koaliranja Eldina Vrače sa SDA: Potpis vrijedan više od 6 miliona KM?!


Velika prašina podignuta je nakon informacije da su SDA i NB potpisali koalicioni sporazum o saradnji u Parlamentu FBiH, iza kojeg stoji Eldin Vrače, prvi čovjek Snage centra.

Odmah nakon objave ove informacije reagirali su iz Nezavisnog bloka, kazavši da je sporazum potpisao poslanik koji nije član NB-a. Mandat je dobio na listi Nezavisnog bloka u ZDK, gdje je Nezavisni blok bio u koaliciji sa još tri stranke – Prvom strankom, Hrvatskom strankom i Snagom centra, čiji je Vrače član.

Potpisivanje sporazuma Vrače je djelimično najavio na svom Facebook profilu, a brojni Zeničani na društvenim mrežama su oštro kritizirali ovaj potez.

Međutim, kako saznaje 072info, potpisivanje sporazuma Asima Sarajlića i Eldina Vrače o saradnji i zajedničkom djelovanjem u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, vrijedan je više od šest miliona maraka.

Prema saznanjima 072info, Vrače se sa svojom zaštitarskom agencijom “AE Sigurnost” prijavio na tender kojeg je raspisalo JP “Elektroprivreda BiH”, a kojim, kako je poznato, vedri i oblači SDA.

Radi se o fizičkom obezbjeđenju “Elektroprivrede BiH”, ali i pratnji novca, u naredne tri godine, za što će Vračetova firma dobiti 6.676.859 KM, bez PDV-a. 

Ranije je ove tendere dobijao konzorcij koji čini nekoliko agencija i imaju ukupno 3.000 uposlenika, međutim, Vračetova “AE sigurnost” nema toliko radnika, pa ni 100, zbog čega bi prolazak na tenderu mogao pasti u vodu, pa se, navodno, na ovaj način odlučio osigurati.

Iako je javnost ostala zbunjena informacijom da je Vrače koalirao sa SDA, a potom na svom Facebook profilu najavio da je sapunici došao kraj, mnogi su komentirali na društvenim mrežama da iza sporazuma sa SDA, od kojeg su se ogradili u Nezavisnom bloku, stoji lični interes, što je, ako je suditi po dokumentu koji posjeduje naš portal, jedno od logičnih objašnjenja da Vrače okrene leđa NB-u i koalira sa SDA.

Podsjetimo, Snaga centra koju je Vrače osnovao još pred Lokalne izbore 2014. godine doživjela je potpuni krah. Čak četiri zastupnika prešla su iz Snage centra u SDP, tako ova stranka sada ima svega dva vijećnika u Gradskom vijeću Zenice. 

O potpisivanju sporazuma kojeg su mnogi kritizirali, Vrače se kratko oglasio na svom Facebooku.

“Game is over. Sapunici je došao kraj. Ipak smo mi igrači za igru, a na klupi neka sjedi ko je naučio”, napisao je Vrače.

Hoće li ostati “na terenu”’ svih 90 minuta ili će u nekom momentu dobiti crveni karton ili pak sjesti na klupu, te da li iza potpisa stoji više od 6 miliona maraka, pokazat će vrijeme… 

Podijelite članak
  • 217
    Shares

Počitajte još

Eldin Vrače: Neko je njima obećao da mogu kompenzirati Kosovo za BiH

Redakcija

Kasumović za ”Avaz”: Neka Šepić ostane sam i vodi stranku, ja se povlačim

Redakcija

Fuad Kasumović: Opasno je dati sve finansije HDZ-u

D.H