Šta stisak ruke govori o Vama ?

Podijelite vijest

NA KOJI način ćete nekome stisnuti ruku može reći toliko o vama da neki idu tako daleko da vježbaju rukovanje prije, primjerice, razgovora za posao.

A prema novom istraživanju rukovanje o vama govori puno više od toga koliko imate samopouzdanja. Istraživači s Internacionalnog instituta za analizu primijenjenih sistema u Austriji otkrili su da jačina stiska može biti pokazatelj nečije dobi ili zdravlja.

Tačnije, može se koristiti kako bi se analizirala smrtnost, tjelesne disfunkcije, kognitivno opadanje i sposobnost osobe za oporavak od bolesti te se čak može povezati s razinom obrazovanja kod osobe, stoji u objavi za medije s Instituta, prenosi Business Insider.

“Prema anketi otkrili smo da 65-godišnja bjelkinja samo s primarnim školovanjem ima jednaku jačinu stiska kao i 69-godišnja bjelkinja sa završenom srednjom školom. To nam je pokazalo da je, s obzirom na karakterističnost jačine stiska ruke, njihova dob jednaka te da 65-godišnjakinja četiri godine brže stari zbog nižeg obrazovanja”, kazao je autor studije Serguei Scherbov.

Prema istraživanju stisak ruke 65-godišnjeg bijelca s manjim obrazovanjem jednak je onom 70-godišnjeg bijelca s većim obrazovanjem. Smanjena snaga stiska ruke povezuje se s lošim zdravljem općenito.

Krajnji cilj korištenja stiska ruke da se izmjere spomenuti faktori, poručuju istraživači, jest u tome da se usporedi na koji način drukčije skupine u društvu stare. “Ako jedna skupina stari brže nego druga, možemo se zapitati zašto je to tako te vidjeti postoje li rješenja koja bi pomogla skupini koja brže stari”, dodao je Scherbov.

U prethodnoj studiji obavljenoj na Sveučilištu Illinois otkriveno je da rukovanje ima dovoljnu “moć” da pojača pozitivnu interakciju među ljudima ili da čak smanji negativan prvi dojam. “U poslovnom svijetu ljudi očekuju čvrst stisak ruke i oni koji to znaju jako se dobro time koriste. Ne tako davno mogli ste dobiti pozajmicu samo na temelju stiska ruke. Pa on predstavlja nešto vrlo važno i vrlo temeljno. Ipak, znanost koja to proučava je kaskala. Znali smo neke od tih stvari na intuitivnoj razini, a sad imamo i potporu znanosti”, kazao je istraživač Florin Dolcos.