Šta su to društveno odgovorni proizvodi i koliko će pomoći smanjenje marže na njih?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pojedini trgovački lanci u Republici Srpskoj su pristali na smanjenje ili ukidanje marže na određene proizvode kako bi pomogli građanima. Iako je rješenje dobro, nažalost, nije dugoročno.

Trgovački lanci u Republici Srpskoj poručili su na nedavno održanoj sjednici da su spremni odreći se dijela profita na “društveno odgovorne proizvode” kako bi pomogli građanima. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić je poručio da je siguran da će Vlada RS-a podržati njihovu namjeru i maksimalno promovisati.

Inspirisani odlukom Vlade Crne Gore

Ekonomista iz Banje Luke Zoran Pavlović je za Klix.ba pojasnio da je ova incijativa pokrenuta u Crnoj Gori.

“Odlučeno je da ne samo finansijski, već i, reći ću, propagandno pomogne se onim trgovinskim lancima koji će 25 najčešćih prehrambenih artikala koji kupuju građani ponuditi po povoljnijoj cijeni, to jeste smanjit će svoju maržu. Onda su okupili sve trgovinske lance i rekli da ako žele da učestvuju u ovom programu, Vlada će obezbijediti dodatni marketing za one koji su najpovoljniji kako bi ljudi s jedne strane kupili povoljnije, jeftinije, a s druge strane oni dobili reklamu koju vlada hoće da podrži. Na taj način došlo do snižavanja cijena osnovnih životnih namirnica i to je značajno olakšalo svim kupcima da kupe ono što im treba, a da to ne bude na štetu trgovaca, jer oni prodaju i druge artikle, ne samo prehrambene”, rekao je.

Šta su “društveno odgovorni proizvodi”?

Vlada RS-a je ranije donijela odluku o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, a intencija je da se odabere 25 prehrambenih proizvoda koji su najzačajniji za potrošače, a ne moraju spadati u osnovne životne namirnice, te da se na njih marža smanji ili ukine.

Ipak, ovo rješenje nije dugoročno

Pavlović je poručio da je osnovna stvar da naši građani moraju imati veće plate. Da bi imali veće plate, mora da se smanji opterećenje na plate i da se praktično na taj način vratimo u neku 2010. godinu kada je RS imala 51 posto opterećenja na neto isplaćene plate. Poslije toga podignuto je na 65 posto, kao i u Federaciji, i od tog momenta praktično je počela varijanta isplata preko računa i u koverti. To i dan danas važi, a u toj cijeloj priči ustvari gube fondovi zato što ni sindikati, ni vlast neće da prihvate tu realnost u kojoj živimo i da smanje opterećenje. Veće plate bi dale kreditnu sposobnost građanima, jer građani sa tom podijeljenom platom u cashu i na računu ne mogu kupiti stan. I onda kad osoba vidi da ne može riješiti svoje stambeno pitanje, ide u inostranstvo”, rekao je.

On je mišljenja da u Republici Srpskoj malo ko vodi brigu o građanima. Bez obzira na ovu odluku pojedinih trgovinskih lanaca, i dalje ima puno njih koji ne poštuju ne ranije pomenutu odluku o ograničenju marže na osnovne životne namirnice.

“Da hoće da vode brigu o građanima, onda bi na one firme koje su podigle cijene protiv ograničenja gdje su tržišni inspektori to konstatovali i propisali kaznu, bila bi stavljena crvena traka da se zna da podižu cijene osnovnih prehrambenih proizvoda preko onoga što je vlada dozvolila i zatvorili bi radnju na 7 ili 15 dana ako je prvi ili drugi put pronađeno da su podigli cijene preko dozvoljenog limita”, rekao je.

Međutim, naši potrošači ni kao pojedinci, ni preko udruženja nemaju nikakvu mogućnost utjecaja na inspekcijske organe. S druge strane, inspekcijski organi ne objavljuju rezultate izvršenih nadzora kako bi upozorili građane.

Klix.ba