Šta uzrokuje nastanak kamenca na zubima?

Šta uzrokuje nastanak kamenca na zubima?

 

Plak je nakupina bakterija i spojeva koje one otpuštaju. Bakterija potom nastavlja živjeti u tom filmu kojeg je izgradila na zubima, a koji je poznat kao i biofilm.

Na prvi pogled se sloj plaka možda ne čini opasnim jer se lako uklanja pranjem zubi. No, ako plak ostaje jako dugo na zubima, postaje tvrđi, oštećuje caklinu i dolazi do stvaranja kamenca. Ukratko, kamenac je stvrdnuti plak, piše “Centar-zdravlja“.

Tajne izbjegavanja nastanka plaka i kamenca zapravo i nisu tajne. Sve što već čuli prije nego što ste izgubili mliječne zube. No, loše navike se lako potkradaju. Manjak vremena i samodiscipline čini to da se najmanje brinemo o sebi i zdravlju.

Ne četkate zube redovito

Možda nitko neće primijetiti ako zube ne operete barem 2 puta dnevno. No, vaši zubi sigurno hoće. Zube nježno perite 2 puta dnevno s pastom koja sadrži fluor. Kako biste uklonili plak, četkajte zube kružnim pokretima i iščetkajte zube sa svih strana. Nemojte misliti da se plak neće nakupiti na unutarnjoj strani zuba. Također, ne zaboravite na jezik. Njega je također potrebno iščetkati kako biste uklonili većinu bakterija.

Ne koristite zubni konac

Četkanje zubi neće ukloniti čestice hrane koje su ostale između zubi. Na tom mjestu može doći do stvaranja plaka. Jednostavnim korištenjem konca svaki dan možete spriječiti nastanak ovog problema. Zubni konac će očistiti zube odmah uz rub zubnog mesa. Ako se plak proširi na zubno meso, može doći do upale zubnog mesa i paradentoze.

Ne idete redovito zubaru

Čak i ako redovito četkate zube i koristite zubni konac, malo plaka će uvijek ostati. On će se stvrdnuti i pretvoriti u kamenac koji se treba ukloniti. Istraživanja su pokazala da osobe koje rijetko odlaze zubaru češće imaju problema s karijesom i općenito bolestima usne šupljine. Također, imaju veći rizik od gubitka nekih zubi. Zubaru trebate odlaziti najmanje 2 puta godišnje, čak i ako vas ne boli niti jedan zub.

Zanemarujete prirodne čistače zubi

Puno prije nego što je uopće postojala četkica za zube, neke namirnice su pomagale ljudima da održe zube čistima i zdravima. To je uglavnom bilo hrskavo voće i povrće, kao što su jabuka, krastavci ili mrkva. Sve to su zdrave namirnice za zube, bez obzira na to što sadrže šećer. Uz sve to, ove namirnice će doprinijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, pretilosti i raka.

Previše konzumirate slatkiše

Bakterije uživaju u šećeru. Konzumacija slatkiša ili ispijanje slatkog soka dopušta šećeru da se prilijepi za zub i daje bakterijama nešto što će jesti. Kako bakterije počinju stvarati film, one se hrane kiselinom iz šećera i oštećuju zube. Svi slatkiši i većina brze hrane doprinosi bržem stvaranju plaka i naročito su loši za vaše zube.

Što možete napraviti?

Ispirite zube vodicom za ispiranje

Antibakterijske vodice za ispiranje su odlične, ali samo ako ih ne koristite previše često. One će ukloniti preostale bakterije i osvježiti vaš dah. Dobro bi bilo kada bi se posavjetovali sa stomatologom oko izbora vodice koja će vam najbolje odgovarati. No, zapamtite da niti jedna vodica nije zamjena za četkanje niti korištenje zubnog konca.

Žvakanje žvakaćih guma bez šećera

One su odličan izbor nakon jela kada niste u prilici oprati zube. Žvakaće gume će potaknuti proizvodnju sline koja će neutralizirati kiselinu u ustima. No, nemojte pretjerivati sa žvakaćim gumama jer možete uzrokovati probleme sa zdravljem čeljusti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE