Šta vam bebe pokušavaju reći izrazom lica?!

Bebe puno znaju o ljudima i svijetu, a iako ne govore, iz njihovih grimasa možemo saznati što one zapravo misle, kaže razvojna psihologinja Alison Gopnik, autorica knjige “Beba filozof: Šta nam dječji mozak govori o istini, ljubavi i smislu života”.
Najveća noćna mora svakog roditelja rađa se u trenutku kada ne mogu razaznati što beba želi. Mnoge mlade roditelje obuzima strah čim ugledaju bebino namrgođeno lice, osobito ako pritom gunđa. I instinkt ih ne vara.
– Čim se namršti, beba licem šalje poruku da se ne osjeća ugodno. Plače li, mogući uzrok su plinovi koje možete riješiti blagim masiranjem trbuščića. Ako se beba namrštila te širom otvorila oči, vjerojatno se upravo ukakala. No ako uz namrgođene obrve napući usne, vaše je dijete vjerojatno previše stimulirano vanjskim informacijama i potrebno mu je malo samoće – objašnjava psihologinja Gopnik.
Kako biste smirili bebu, stavite je u ležaljku ili ljuljačku i polagano se udaljite. Bebe se lako fasciniraju stvarima koje ih okružuju, a to će pokazati intenzivnim, istraživačkim pogledom u određenom smjeru ili prema nekoj osobi ili predmetu.
S druge strane, iznenadnim plačem, vikanjem i bacanjem stvari beba traži vašu pozornost i pokazuje da joj je dosadno. Dajte joj omiljenu igračku ili zapjevajte pjesmicu koju voli.
Ne želim se igrati…
Čim okrene glavu u drugu stranu i izbjegava kontakt očima, beba pokazuje da ne želi komunicirati. A to će potvrditi ako se počne igrati prstima.
Napućene usne
Roditelji bi trebali bebi dati prostora ako se namršti i pritom napući usne jer tako poručuje da želi samoću.
Raširene oči
Ako beba skupi, namršti obrve i onda širom raširi oči, to obično čini dok se napreže tijekom kakanja.
Namršteno lice
Svaki put kad se namršti, beba pokazuje ono što osjeća – a u ovom slučaju riječ je o neugodi, kaže Alison Gopnik.

Prethodni članakMašta uz ping pong lopticu i par tanjira zaista može svašta! (VIDEO)
Sljedeći članakJEDNA OSOBA POGINULA: Na području FBiH 229 saobraćajnih nesreća