Stan – prevelik zalogaj za građane BiH

Podijelite vijest

Cijene stanova na području BiH variraju od grada do grada. U zavisnosti u kojem se dijelu nalazite, one se kreću od 900 do 4.300 KM po metru kvadratnom.
Najskuplji stanovi su u Sarajevu, i to na lokaciji Dvor u samom središtu grada. Riječ je, naime, o jednom novom stambenom kompleksu, tvrdi za “Dnevni list” Amir Hoto, direktor jedne agencije za nekretnine.
Prema njegovim riječima, u Starom gradu, cijene su puno više u odnosu na periferne dijelove kada je u pitanju novogradnja. Tako se cijene stanova na Skenderiji kreću oko 3300 KM s PDV-om, a ako idete prema periferiji grada cijene stanova u novogradnji su sve povoljnije i kreću se od 1400 do 1600 maraka.
“Cijene polovnih stanova su dakako manje, osim u samom središtu grada gdje su poprilično visoke te se kreću od 2000 do 3000 maraka po metru kvadratnom”, rekao je Hota.
Prema njegovim riječima, u dijelu Republike Srpske, odnosno u Istočnom Sarajevu i Palama, stan se može kupiti po cijenu od 1350 do 1500 maraka po metru kvadratnom.
U Banjaluci ima velikih razlika u cijenama, baš kao i u Sarajevu. Centralni dio grada je, naravno, najskuplji, gdje se za stan u novogradnji mora izdvojiti od 1900 do 2200 maraka po metru kvadratnom.
U Zenici se metar kvadratni stana kreće od 1600 do 1800 maraka, dok je Tuzla malo skuplja, a cijena kvadrata je oko 2000 maraka u novogradnji. U Bihaću u samom središtu grada cijena po metru kvadratnom kreće se od 2000 – 2500 maraka, dok je cijena na perfiferiji dosta povoljnija – 1600 maraka po kvadratu s PDV-om.
U Unsko-sanskom kantonu, naglasio je Hota, nalaze se stanovi koji su i među najjeftinijima u BiH. Cijena ‘sitnica’ – od 900 do 1100 maraka po kvadratu.
Uprkos ovim cijenama, zanimanja za stanove itekako ima, ali ne i realizacije koja je najviše uslovljena bankama. Hota ističe da banke nemaju tolerancije, ljudima ne izlaze u susret.
“Potražnje ima, ali mnogi samo dođu, razgledaju i odu. Jer stan je danas za mnoge nemoguća misija i prevelik zalogaj za mnoge kupce. Najveći problem stvaraju banke koje su podigle kriterijume kod davanja kredita. Kamatne stope su visoke, i onaj tko bi htio i želio riješiti svoje stambeno pitanje, to ne može preko banke. Jer, na primjer, na Zapadu se kamatne stope kreću do 4 posto, a kod nas od 7 posto pa dalje. Građani su nesigurni, pa i oni koji su zaposleni teško se odlučuju na podizanje kredita, jer ne znaju što im donosi sutra”, naglasio je Hota.
Prema njegovim riječima, najprodavaniji stanovi su oni dvosobni i manji trosobni od 45 do 70 metara kvadratnih i one vrijednosti koje se mogu riješiti lakše preko kredita. Kupci su, kaže Hota, naši domaći ljudi. Nekada je bh. dijaspora puno više kupovala stanove, ali sada su dosta oprezni, a mnogi od njih riješili su svoja stambena pitanja u zemljama u kojima rade.
U Mostaru najskuplji stanovi su oni u samom centru grada, a cijena istih po metru kvadratnom kreće se oko 2200 maraka s PDV-om. Najjeftiniji stanovi u Mostaru mogu se naći po cijeni od 1400 do 1600 maraka po kvadratnom metru, a na periferiji grada su, naravno, i niže – od 1200 do 1400 maraka, u zavisnosti u kakvom je stanju stan.
“Stanovi po takvim cijenama mogu se naći na lokacijama Panjevina, Đikovina i Bakijina luka. Stanove u gradu na Neretvi uglavnom kupuju svi oni koji su ga u mogućnosti kupiti, uglavnom oni koji nisu opterećeni hipotekama i kreditima”, kaže Franjo Sivrić, vlasnik jedne agencije za nekretnine.
Prema Sivrićevim riječima, najprodavaniji stanovi su dvosobni od 60 do 65 kvadrata, a vrlo je loša prodanost stanova veličine oko 90 kvadrata, a koji su dvosobni.

MONDO