Stanovi u Zenici nikada topliji: Poznato kada bi mogla biti promijenjena cijena grijanja

Screenshot 1 96

”Realizacijom generacijskog projekta Toplana Zenica, kako je i najavljivano, riješen je višedecenijski problem daljinskog zagrijavanja u gradu.

Efekte ovog istorijskog projekta građani Zenice mogli su uočiti u proteklom periodu, jer je grijanje u poslovnim i stambenim prostorima nikada kvalitetnije”, kažu iz JP Grijanje Zenica, uz pohvalu da je postignut i kontinuitet u isporuci, odnosno više nema prekida u isporuci toplotne energije.

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, bilo je manjih problema u testnom periodu Toplane, međutim, sada se grijanje grada odvija bez problema.

– Gradska uprava je, zajedno sa ArcelorMittalom i finskim partnerima, riješila ekološko grijanje za grad. Posebno mi je drago što je nova Toplana utjecala i na smanjenje zagađenosti zraka, jer nema više 200.000 tona uglja koje se lože za potrebe grijanja grada. Projekat je uspio, a posebno ističem da smo bez marke zaduženja napravili modernu Toplanu koja, svi su se uvjerili u to, daje vrhunsko grijanje u stanovima i poslovnim prostorima. Zvanično otvorenje ovog kapitalnog projekta, koji bivša vlast nije uspjela riješiti za 27 godina, bit će simbolično za Dan Zenice, rekao je Kasumović.

Dodao je da će građani Zenice narednih sedam godina imati istu cijenu toplotne energije. U JP Grijanje Zenica ističu da su novi kotlovi i realiziranje projekta Toplane osigurali najbolje grijanje u Bosni i Hercegovini.

– Pozivamo građane da se, s obzirom na kvalitet i kontinuitet u isporuci grijanja, vrate na sistem daljinskog grijanja. Garantiramo kvalitetu, kontinuitet u isporuci, te prihvatljive cijene koje se neće mijenjati narednih sedam godina, kazao je Vahdet Drino, direktor Grijanja.

Napomenuo je da je trenutno na sistemu daljinskog grijanja u Zenici više od 13.000 korisnika, a otkako su evidentni benefiti novih kotlova, građani imaju isključivo riječi hvale, te svakodnevno dobijaju zahtjeve građana za ponovni povratak na pomenuti sistem. 

IZVOROslobođenje
Prethodni članakVlada ZDK podržava formiranje pet novih zaštićenih područja prirode
Sljedeći članakVlada podržala biznis Igora i Gorice Dodik sa 370.000 KM